پیاده ها گمشده در هیاهوی شهر
فریبا قاسمی/ حوالی خیابان فردوسی هستیم؛ خیابانی که نزدیک به ساعات پایانی روز، تراکم جمعیت در آن بالا است و گاهی برای تردد پیاده در پیاده رو نیز با ترافیک مواجه می شویم. کم بودن فضای پیاده روهای شهری در زمان شیوع ویروس کرونا، خود را بیش از سایر وقت ها نشان داده و واقعا عرض برخی پیاده روها برای خیابان های پر رفت و آمد مانند، فردوسی، بوعلی ، پادگان، سبزه میدان، خیام و غیره مناسب نیست . همچنین استفاده از سنگفرشهای نامناسب و تزیینی در ورودی کوچهها، بارها برای برخی اقشار از جمله معلولان و سالمندان حادثهآفرین شده است؛ غلتیدن پای عابران بر روی این سنگفرشها باعث میشود تا عده زیادی عطای پیاده روی را به لقایش ببخشند.
وضعیت پیاده روها در سطح شهر، داستان تکراری رعایت نکردن حقوق شهروندی است. پیاده رو در اصطلاح شهرسازی محلی برای راه رفتن و قدم زدن است؛ مکانی که در ابتدا با هدف آسایش و راحتی رفت و آمد جماعت شهرنشین ساخته شده اما مدتهاست که در میان انبوه مشکلات شهری از یاد رفته است.
سطوح ناصاف، عرض کم، عدم مناسب سازی و استاندارد سازی از مشکلاتی است که عابران پیاده شهر قزوین هر روز با آن روبرو می شوند.
پیاده روهای شهر قزوین از استاندارد فاصله دارد!
آنطور که یک کارشناس شهرسازی در گفت وگو با پیام شهر می گوید: پیاده روهای شهر قزوین از استانداردهای لازم برخوردار نبوده و فضای پیش بینی شده برای عبور عابران با حجم تردد آنان متناسب نیست.
محمد حسین آشوری ادامه داد: وجود موانع متعدد برای جلوگیری از ورود موتورسیکلت و انباشت مصالح ساختمانی در مسیر پیاده روها، رفت و آمد عابران را مختل کرده است و مدیریت شهری گاهی نسبت به متعادل سازی نور و روشنایی شبانه اکثر پیاده روها بی توجه است.
وی با بیان اینکه، سد معبر در پیاده روهای شهر از دیگر مسائل مطرح است، اظهار داشت: متاسفانه در اکثر پیاده روهای شهر، شاهد استفاده از فضای پیاده رو توسط مغازه داران و همچنین استفاده برای توقف موتورسیکلت هستیم که این رفتارها به نوعی باعث کاهش ظرفیت پیاده روها شده است.
این کارشناس شهرسازی تصریح کرد: در بسیاری از پیاده روها شاهد حفاری و کندن آسفالت هستیم و بعضا مرمت آن زمان زیادی می برد، در حالی که بر اساس قانون، رفع خطر از بناها، دیوارهای شکسته و خطرناک واقع در معابر عمومی، کوچه ها، اماکن، دالان های عمومی و خصوصی، پر کردن و پوشاندن چاه و چاله در معابر و جلوگیری از قرار دادن اشیاء در بالکن و ایوان های مشرف که باعث زحمت و خسارت ساکنان شهر می شود، از وظایف شهرداری ها است و رفع آن باید در کمترین زمان ممکن صورت گیرد.
وی همچنین اظهار داشت: علی رغم شعار شهروند محوری، مشکلاتی مانند ترافیک و عبور و مرور شهروندان سواره، مسوولان شهری را از توجه به آن بازداشته و استانداردها فراموش شده است.
استفاده از مصالح نا مرغوب و کاهش کیفیت پیاده رو ها!
آشوری با بیان اینکه، رعایت استانداردهای اولیه در هر سازه ای از جمله پیاده رو ضامن زیبایی شهر و سلامت شهروندان است، اظهار داشت: پیاده رو ازجمله سازه های مهم شهری است و قطعا دارای استاندارد هایی است که در شهر کمتر به آن توجه شده است.
وی ادامه داد: عرض مناسب که با توجه به تراکم جمعیت، نوع محور و میزان رفت و آمد هر منطقه ایجاد می شود، شیب طولی و عرضی پیاده رو برای جلوگیری از جمع شدن آب های سطحی، پوشش کفسازی که باید با استفاده از مصالح درست با عمر مفید بالا ساخته شود، از مهمترین استانداردهایی است که در سازه پیاده روها باید مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناس مسوول بیان کرد: یکی از معضلاتی که نسبت به استاندارد سازی پیاده روها رعایت نشده و شهروندان نسبت به آن گلایه دارند، استفاده از مواد و مصالح با کیفیت و یا عدم زیرساخت های مناسب است.
وی گفت: آجر جالیزی یکی از بهترین نوع مواد اولیه برای کفپوش پیاده روها است که متاسفانه کمتر شاهد استفاده از آن هستیم.
آشوری گفت: نوع مصالح و کفپوش باید به گونه ای باشد که سطح آن کاملآ صاف بوده و پستی و بلندی نداشته باشد و در فصل زمستان نیز لیز و لغزنده نباشد و در تابستان بر اثر گرمای آفتاب، داغ و سوزان نشود.
وی اظهار داشت: یکی از مواردی که در طراحی پیاده رو باید به آن توجه شود، این است که برای اتصال پارکینگ ها به خیابان ها باید سطح شیبداری تعبیه شود که حرکت خودروها در آن امکان پذیر باشد اما به علت محدودیت فضا معمولا سازندگان ساختمان، این سطح را از وسط پیاده رو آغاز می کنند که بر اساس ضوابط شهرسازی ممنوع است.
وی همچنین عنوان کرد: ایمن سازی و روان سازی پیاده روها برای عابران پیاده مخصوصا معلولان و سالمندان، کانالیزه کردن عبور پیاده و سواره، تعریض پیاده روها و بهسازی محل تلاقی پیاده روها و سواره روها از مواردی است که شهرداری موظف به رعایت آن است.
استاندارد سازی و پایش هر ساله پیاده رو ها!
رییس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر قزوین نیز در این باره گفت: تقریبا درصد بالایی از پیاده رو های شهر قزوین، مناسب سازی و استاندارد سازی شده اند و این موضوع از طریق نواحی و معاونت های خدمات شهری مورد پایش قرار می گیرند.
علی فرمانی ادامه داد: در این پایش ها که به صورت سالانه است، هر سال مسیرهایی که نیاز به اصلاح و بهسازی دارند، از سطح منطقه بازدید کامل صورت میگیرد و پیاده روهایی که دارای مشکل باشند، روی نقشه هایی مشخص و به معاونت عمرانی ارسال شده و همچنین در صحن شورا برای تخصیص بودجه مورد بررسی قرار می گیرد.
این عضو شورای اسلامی شهر، با بیان اینکه متولی رسیدگی به وضعیت پیاده روهای شهر مربوط به کمیسیون عمرانی پارلمان شهری است، اظهار داشت: هر ساله بالغ بر یک میلیارد تومان اعتبار جهت اجرای بهسازی و اصلاح پیاده روها در هر منطقه توسط شورا اختصاص می یابد.
فرمانی در خصوص میزان بودجه مصوب هم گفت: این اعتبار باتوجه به مسیرهای مشخص شده و متره، توسط معاونت عمرانی انجام و اعلام می شود و کاملا مهندسی شده است.
وی با بیان اینکه بهسازی و اصلاح پیاده روها شامل لکه گیری، ترمیم و اصلاح معابر، آسفالت، دال دریچه جالیز و موزاییک است، ادامه داد: به عنوان مثال در سال گذشته برای انجام این امور در نواحی منطقه دو شهرداری قزوین، بالغ بر ۶۰۰ میلیون تومان برای آسفالت و ۶۰۰ میلیون جهت دال دریچه جالیز و موزاییک برای هر ناحیه تصویب شد که در حال اجرا است.
رییس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر قزوین تصریح کرد: امور مربوط به مناسب سازی، استاندارد سازی و بهسازی پیاده روهای سطح شهر هر ساله توسط پیمانکاران صورت می گیرد.
احداث پیاده راه در جنوب شهر!
فرمانی با اشاره به مدیریت شهر بر اساس شهروند محوری، عنوان کرد: اشاعه فرهنگ پیاده روی یکی از سیاست های شورای اسلامی شهر و به تبع شهرداری قزوین برای داشتن شهری پویا است؛ ایجاد پیاده راه ها در شهر یکی از نیازهای محسوس شهری است و اگر قرار باشد در شهر پیاده راه داشته باشیم، بی شک اولین اقدام ما در جنوب شهر است.
وی گفت: شهروندان ساکن در نقاط شمالی شهر، جهت پیاده روی، دسترسی بیشتری به جاده سلامت دارند و وجود یک پیاده رو در محله جنوب شهر با استفاده از ظرفیت های پارک ملاخلیلا یکی از برنامه های پیش روی شورا است که طرح ان در دست بررسی است.
پیمانکاران باید در اجرا و خرید مصالح توجیه باشند
مشاور شهردار در امور مناسبسازی فضاهای شهری و زیرساختها برای آسیبمندان و سالمندان و کم توانان جسمی و حرکتی نیز در توضیح بیشتر گفت: مناسب سازی و استاندارد سازی پیاده روهای شهری به عنوان یکی از فضاهای شهری مهم، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و دستگاه های اجرایی و کارکنان نیز تا حد قابل قبولی به این اتفاق نظر رسیده اند که باید در شهر تمرکز بیشتری به ایجاد فرصت های برابر کرد.
حسن رجبی با بیان اینکه، معابر سطح شهر قزوین به دلیل عدم وجود وحدت رویه، آن طور که باید، مطلوب نیست، اظهار داشت: در اجرای پروژه های کف سازی معابر از جمله پیاده روها و خرید مواد اولیه کم کیفیت توسط برخی پیمانکاران، خروجی لازم کسب نشده است و شهرداری با علم بر این موضوع، در تلاش است تا با برگزاری کلاس های توجیهی برای پیمانکاران، تا حد زیادی از این مشکلات بکاهد.
وی عنوان کرد: طی مطالعات جامعی که صورت گرفته، در استاندارد سازی پیاده روها دچار ضعف هایی هستیم و خیلی به استاندارد ها نزدیک نبودیم؛ همانطور که اطلاع دارید، استاندارد به معنی یک شاخصه کلی برآمده از قانون است که متاسفانه برخی از پیاده روهای شهر قزوین علاوه بر اجرای نادرست و مواد و مصالح نامرغوب، از نظر طراحی نیز مطابق با استاندارد های تعیین شده نیست.
پیاده روهای خوب و بد کدامند؟
مشاور شهردار اظهار داشت: خیابان اصفهان و راه آهن و همچنین محله های منتهی به خیابان پاستور جزو مناطقی هستند که نیاز به پیاده روهای استاندارد تری دارند. البته این خیابان ها تنها از منظر کفسازی و پیاده رو دچار ضعف نیستند بلکه به لحاظ تردد وسایل نقلیه سنگین معابر اصلی آن ها نیز دچار فرسایش کامل است.
وی با بیان اینکه در خصوص کفسازی پیاده روها، شاهد اتفاقات خوبی در سطح شهر هستیم، ادامه داد: پیاده رو در مسیر خیابان های؛ سردار سلیمانی، شهدا و همچنین منتهی به نادری شمالی از جمله معابر مناسب از منظر کفسازی در شهر هستند.
رجبی گفت: مسیر پیاده رو چهارراه نظام وفا به بازار(ضلع غربی) به دلیل اینکه مدول رعایت شده و مواد اولیه به کار رفته، به نسبت استاندارد است، جزو پیاده روهای خوب شهر است، اما پیاده رو ضلع جنوبی خیابان بوعلی و حدفاصل نادری به نظام وفا جزو پیاده روهایی هستند که از نظر نحوه اجرا و مواد اولیه به کار رفته، جزو ضعیف ترین پیاده رو هستند که اصلا مناسب و استاندارد نیست.
مشاور شهردار با بیان اینکه، مدیریت شهری در سالیان گذشته بنا به دلایل نامعلومی دست به آزمون و خطا زده است، افزود: امیدوارم بتوانیم از این پس بر اساس تجارب حاصله و با یک جمع بندی دقیق از مرحله طراحی تا اجرا خروجی لازم و مطلوب را کسب کنیم.
وی همچنین گفت: پیاده رو تنها منحصر به پیاده روی خیابان ها نیست بلکه منتهی به برخی بوستان ها و فضاهای سبز نیز می شود و لازم است برخی امکانات از جمله سرویس های بهداشتی و نیمکت به مسیر پیاده روها اضافه شود.
دیدگاهتان را بنویسید