نگاهی به نقش مجلس در آرامسازی جامعه در پی اعتراضات اخیر در کشور
وظیفه مجلس «تدوین قانون» است، یعنی خطکشی محیط جامعه، ترسیم مسیرهای مجاز برای عبور مردم و نیز تفکیک مسیرهای غیرقابل عبور و مرور. همچنین «نظارت» دیگر وظیفه مهم مجلس است. نظارت بر مسوولان اجرایی و حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور از اختیارات خاص مجلس شورای اسلامی است که به مجلس قدرت حل بسیاری از معضلات را میدهد.
شاید برای همین دو وظیفه مهم بود که امام خمینی(ره) در همان ابتدا که هیچکس شناختی از وظایف مجلس نداشت، این نهاد را در «رأس امور» برشمرد.
پس میتوان گفت مجلس علاوه بر مسائل کلان، در زندگی فردی شهروندان نیز نقش تعیینکننده دارد. بهعبارت دیگر مجلس اگر عصاره فضایل ملت است، در برهههای مختلف با اتخاذ تدابیر و تصمیمات خود میتواند بر سرنوشت فردی و اجتماعی ملت اثرگذار باشد.
اکنون که چند ماهی است کشور در تب و تاب اعتراضات گسترده مردمی قرار گرفته، وقت آن است که مجلس نقش و میزان تأثیر خود را در آرامسازی جامعه نشان دهد. بدیهی است این هدف از مسیر جلب رضایت مردم از طریق دست گذاشتن روی آنچه برای مهم ضرورت و اولویت دارد، تدوین قوانین مورد نظر مردم و چه بسا تصویب زودهنگام قوانینی که در شرایط فعلی راهگشا هستند، میگذرد.
- حمایت مجلس از دولت، تنها راه آرامسازی جامعه است
نماینده مردم قزوین در مجلس نهم در این باره میگوید: تنها راه آرامسازی جامعه، حمایت نمایندگان مجلس از دولت است.
سید مرتضی حسینی با بیان این مطلب ادامه میدهد: در این شرایط، مجلس نمیتواند کاری بکند، تسلط به شرایط فعلی کار اجرایی میخواهد بنابراین دولت باید پای کار بیاید و به مردم امید بدهد.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه این دولت واقعاً دوندگی میکند و میتواند امید را به مردم برگرداند، میافزاید: برخی مدیران دولت ضعیفاند اما خود رئیسجمهور دوندگیِ شبانهروزی دارد و بر همین اساس در این شرایط فقط دولت است که میتواند امید را در مردم ایجاد و بیاعتمادی ایجاد شده را بزداید.
وی توضیح میدهد: واقعیت این است که مجلس الان نباید با دولت مقابله کند بلکه هر جایی که دولت به قانون و حمایت نیاز دارد، باید همکاری کند و البته هر جا هم نقص وجود دارد محکم بایستد و از نواقص موجود بخاطر همفکر بودن با دولت عبور نکند.
حسینی در پاسخ به این پرسش که با توجه به ماهیت قانونگذاری مجلس، آیا این نهاد میتواند در شرایط فعلی با تصویب قوانین تأثیرگذار در معاش و اقتصاد جامعه، در بازگرداندن روح امید و اعتماد به حاکمیت در جامعه موثر باشد، میگوید: خیر نمیتواند! مجلس باید در تصویب قوانین به بضاعت دولت توجه کند و ببیند اجرای قانون در امکانات دولت هست یا خیر، شورای نگهبان نیز مخصوصاً در مسائل اقتصادی اگر منبع اجرای قانون معین نشده باشد، بلافاصله آن را رد می کند.
وی به این سوال که آیا در شرایط فعلی تصویب قوانین تنبیهی برای برخورد با آن دسته از مدیران دارای تخلفات گسترده مالی میتواند در آرامش جامعه و دمیدن روحی تازه در جامعه موثر باشد، اینگونه پاسخ میدهد: قوانین تنبیهی بهقدر کافی وجود دارد، دولت هم مایل است جلوی فسادها را بگیرد، در این زمینه کمک مجلس لازم است تا این قوانین عملیاتی شوند.
این فعال حوزه سیاسی با بیان این مطلب که در بحث نظارت معمولاً دولتها سعی میکنند از مجلس تبعیت نکنند، اذعان میکند: درست است که میگویند نماینده میتواند وزیر را استیضاح کند اما به وقت استیضاح همه ارکان دولت علیه آن نماینده متحد میشوند، حتی به استاندار، فرماندار و سایر مدیران دولتی میگویند با آن نماینده خاص همکاری نکنند، از طرفی نماینده هم چون میخواهد از مردم رأی بگیرد، با عدم همکاری دولتمردان نمیتواند کاری از پیش ببرد و در نهایت تکیهگاه مردمیاش را از دست میدهد، با اینحال مجلس باید نظارتش را قوی کند، پای کار بیاید و با تخلفات برخورد کند.
نماینده اسبق قزوین در مجلس با بیان اینکه مردم معمولاً از نماینده وظیفه اصلی او را نمیخواهند، خاطرنشان میکند: ایراد مردم این است که کسی از نماینده قانون خوب نمیخواهد بلکه درخواست همه از نمایندگان؛ آسفالت، گاز و شهریه دانشگاه است و این موجب میشود بیشتر وقت نماینده بهجای اندیشیدن، مطالعه قوانین و مشورت برای اتخاذ تصمیمات خوب در مجلس، صرف مسائل حاشیهای شود.
- در خدمتگزاری به مردم کم گذاشتهایم
نماینده مردم تاکستان در مجلس نیز با صراحت کامل میگوید: باید قبول کنیم در خدمتگزاری به مردم کم گذاشتهایم.
رجب رحمانی با بیان اینکه معتقدم اگر ۵۰ درصد دستورات امامین انقلاب را عملی میکردیم مشکلات کشور امروز بسیار کمتر بود، خاطرنشان میکند: امام میخواست به مردم خدمت کند و همواره میفرمود اگر به من بگویند خدمتگزار بهتر است تا بگویند رهبر و مقام معظم رهبری هم همواره تأکید دارند فلسفه وجودی ما خدمت به مردم است و ما در اصل برای خدمت آمدهایم، خدمتی صادقانه و بیمزد و منت به همه آحاد ملت.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس حضور بیتکلف مسوولین، کارگزاران نظام و نمایندگان مجلس در بین مردم را از راههای بازگرداندن اعتماد مردم به نظام دانسته و ادامه میدهد: تحمل بیش از حد انتقادات، اعتراضات، راهنماییها و پیشنهادات مردم و همچنین توضیح وضعیت کشور و مسائل جهان به مردم توسط نمایندگان مجلس از راههای جبران خدشههای وارد شده به اعتماد مردم نسبت به نظام است.
به گفته رحمانی اگر ما با مردم صادقانه برخورد کنیم و در رفع مشکلات از آنها کمک بخواهیم، مشکلاتمان مرتفع میشود چرا که همین مردم جنگ را پیش بردند، در دوران انقلاب نهایت فداکاری را کردند، با همه مشکلات در ۱۳ آبانها حاضر شدند، در راهپیمایی اربعین حضور پررنگ پیدا کردند و در تشییع سردار سلیمانی سنگتمام گذاشتند، در حالی که اگر صدها نفر از روسایجمهور و مدیران رده بالای آمریکا از دنیا بروند یک صدم این جمعیت بیرون نمیآیند، پس این مردم حقطلب و بزرگوارند و به قول امام از مردم زمان حضرت رسول(ص) و علی(ع) هم بهترند.
وی ادامه میدهد: مردم نباید ناامید باشند، درحال حاضر کمیسیونهای اقتصادی و اجتماعی مجلس برنامههای خوبی را در دست بررسی دارند. به زودی بودجه ۱۴۰۲ و کمی بعد از آن برنامه ۵ ساله هفتم تقدیم مجلس میشود. مجلس نیازهای جامعه را دیده و حتی سالها پیش قوانین خوبی در عرصههای تولید، مسکن، وام، ازدواج جوانان، فرزندآوری و جوانی جمعیت و تسهیل کسب و کار وضع کرده و نواقص موجود را در بودجه امسال چکشکاری میکند و امیدوارم دولت بتواند آن را اجرایی کند.
نماینده مردم تاکستان با بیان اینکه در طرحهای مجلس، پیشنهادات نمایندگان، دانشجویان، نخبگان، اساتید، صنعتگران و کارگران گرفته خواهد شد، رفع مشکل بیمه حدود ۷۰۰ هزار کارگر ساختمانی، رفع مسأله انتقال و تجمیع بیمه کارکنان دستگاههای مختلف برای بازنشستگی و قانون مالیات بر ارزش افزوده را در جهت رفع مشکلات اقتصادی خوانده و میگوید: امیدوارم دولت بتواند این قوانین را اجرایی کند.
وی با تأکید بر اهمیت مسائل اقتصادی و بیان اینکه اگر فقر از یک در بیاید، دین از در دیگر بیرون میرود، تأکید میکند: ما دیدگاهی داریم که بر اساس آن همه مردم کشور بخصوص جوانان باید از یک حداقل امکانات مادی، اقتصادی و معیشتی برخوردار باشند.
رحمانی با بیان این مطلب که چندین سال است مقام معظم رهبری هنگام تحویل سال بر مسائل اقتصادی تأکید میکنند، میافزاید: در این دوره دولت، مجلس و قوه قضاییه بیشترین هماهنگی را دارند بنابراین باید با تمام توان و قدرت فرمایشات رهبری را در دستور کار خود قرار داده و پیگیر حل مشکلات اقتصادی، اشتغال، ازدواج و مسکن جوانان باشند، چون جوانان قلب تپنده ما هستند.
- تلاشمان جلب رضایت مردم است
رئیس کمیسیون سیاست داخلی و شوراهای مجلس نیز بررسی وقایع، تحلیل موضوعات و همکاری با دستگاههای مرتبط با حوزه امنیتی و اخذ گزارش از آنها در کمیسیونهای مجلس را از جمله فعالیتهای فعلی مجلس در راستای بررسی موضوع و اتخاذ تدابیر لازم برای جلب رضایت مردم برمیشمارد.
محمد صالح جوکار، وضع برخی قوانین موثر در معاش مردم و افزایش حقوق کارکنان دولت و کارگران را از جمله تعاملات دولت و مجلس خوانده و اضافه میکند: تلاش بر این است که با توجه به تورم موجود سفره مردم کوچک نشود.
نماینده مردم یزد در مجلس، آرامش جامعه را امری مهم دانسته و میگوید: در محیط آرام هم میتوان درستتر سیاستگذاری کرد هم میتوان برنامهریزی بهتری داشت و امیدوارم با تعامل و همکاری دولت و مجلس تحولات خوبی در جامعه صورت گیرد.
- کمیسیونهای تخصصی مجلس روی اولویتهای کشور متمرکزند
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز تصریح میکند: تمام کمیسیونهای تخصصی مجلس امروز روی مسائل اولویتدار کشور متمرکز شدهاند.
به گفته ابراهیم عزیزی، علیرغم وجود حجم عظیمی از طرح و لوایح در مجلس، اما الان ساعت کار مجلس و کمیسیونها حتی به دو شیفت و سه شیفت رسیده تا پاسخگوی نیاز و قوانین موردنیاز باشند.
عزیزی بیان میکند: مجلس این وظیفه را دارد که در هر کدام از حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی که دولت یا بخش غیردولتی نیازمند آن باشد، از تصویب قوانین کارآمد یا اصلاح قوانین استقبال کند.
وی با بیان اینکه مجلس همواره سعی دارد به خواستههای مردم در قالب طرحهای فوریت دار و یا لوایح پیشنهادی دولت پاسخ مثبت بدهد، اذعان میدارد: مجلس هیچوقت امتناعی از تصویب قوانین مورد نیاز و جدی مردم نداشته و همواره سعی داشته مطالبات مردم را با فوریت و در قالب قوانین بررسی کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس در خصوص نقش مجلس و بهویژه نقش کمیسیون امنیت ملی در آرامسازی جامعه بیان میکند: ما هم وظیفه تصویب قوانین و هم وظیفه نظارت بر اجرای آن را داریم؛ مجلس ریلگذار حرکت بخش دولتی و غیردولتی است و در حوادث اخیر هم مجلس و هم کمیسیون امنیت ملی با تصویب قوانین و اتخاذ مواضع شجاعانه تلاش کرده تا وظیفه خود را عملیاتی کند.
وی همچنین پیگیری برقراری ارتباط به پارلمانهای سایر کشورها را از دیگر اقدامات اینروزهای مجلس دانسته و افزود: برخی همکاران من در کمیسیون امنیت ملی به دنبال ایجاد ارتباط و برگزاری نشستهای مشترک با پارلمان کشورهای دیگر هم در منطقه و فرامنطقه هستند تا نشستهای دوجانبه و چند جانبه برگزار کنند.
عزیزی، همراهی مجلس با هیاتهای اعزامی دولت به سفرهای مختلف را از دیگر همکاریهای مجلس با دولت در راستای ایجاد آرامش در کشور دانسته و صدور بیانیهها و موضعگیریهای به موقع و قاطع را از دیگر اقدامات مجلس در زمینه داشتن عکسالعمل بهموقع بهویژه در حوزه بینالملل برمیشمارد.
دیدگاهتان را بنویسید