نقش شهرداری در کاهش تصادفات منجر به فوت چیست؟
تصادفات رانندگی، منجر به جرح، مرگ، معلولیت و درد، کاهش بهره وری، سوگواری، مشکلات اجتماعی و روانی و همچنین تخریب گسترده اموال می شوند؛ در حالی که برنامه ریزی مناسب در حمل و نقل می تواند بر افزایش سطوح ایمنی و کاهش میزان موارد یاد شده تاثیر مستقیم بگذارد. بحران ایمنی معابر، مرگ و میرها، آسیب ها و هزینه های ناشی از حوادث رانندگی یکی از چالش های مهم سلامت، بهداشت عمومی و توسعه کشورها است چراکه قربانیان اصلی تصادفات در بازه سنی ۱۵ تا ۵۰ سال قرار دارند.
بر اساس آمارها؛ در ایران حوادث رانندگی دومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی و عروقی را به خود اختصاص داده و بیشترین علت مراجعه به مراکز فوریت های پزشکی و اتاق های عمل، حوادث رانندگی، اغلب در اثر کمبود ایمنی معابر است.
با توجه به اینکه، معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری یکی از معاونت های متولی در حوزه کاهش تصادفات است، به سراغ
«اسماعیل عرشیان»، معاون شهرداری قزوین رفتیم تا درباره اقدامات شهرداری در این حوزه اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
عرشیان اظهار کرد: حوزه ترافیک که یکی از حوزه های مهم در بحث مدیریت شهری است، پیشبرد اهداف آن مستلزم فرهنگ سازی و آموزش است، اما متاسفانه در سطح کشور، آن طور که باید و شاید موفق نبوده ایم که مردم را در مورد آموزههای ترافیکی با خود همراه کنیم.
وی با بیان اینکه، در بحث تصادفات و بروز حادثه سه عامل؛ انسان، وسیله و جاده دخیل هستند، افزود: هریک از این عوامل دارای سهم مشخصی هستند و چنانچه بخواهیم طرحی در حوزه حمل و نقل توفیق پیدا کند، نیازمند این اصول سهگانه است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین در تبیین و تشریح اصول سه گانه بیان کرد: توفیق یک طرح مرهون مباحث فنی و اصلاح هندسی، اعمال قانون پلیس و در نهایت فرهنگ سازی است. اگر شهرداری بهترین ایده را در حوزه حمل و نقل درون شهری طرح ریزی کند، اما پلیس اعمال قانون نکند و یا آموزش لازم به شهروندان داده نشود، گشایشی صورت نخواهد گرفت و در نتیجه معضلات ترافیکی به قوت خود باقی میماند.
- شناسایی ۱۵ نقاط حادثه خیز در شهر قزوین
وی در خصوص نقاط حادثهخیز افزود: شناسایی نقاط حادثهخیز، در دستور کار قرار گرفته است و در این باره باید گفت که تمام نقاطی که در شهر منجر به حادثه و تصادف می شوند در زمره نقاط حادثه خیز قرار ندارند.
عرشیان با بیان اینکه، ایمن سازی نقاط حادثه خیز، نیازمند اجرای قانون است، تصریح کرد: بر اساس مفاد ۱۰ و ۱۲ قانون رسیدگی به تخلفات راهنمایی و رانندگی که پس از ۱۲ سال اصلاح شد، شهرداری به عنوان یک نهاد متولی ترافیک، موظف است تا داده های ترافیکی و آمار تصادفات را تحلیل کند و نقاط حادثهخیز را شناسایی و در نهایت در شورای ترافیک طرح موضوع کند و در آخر اقدامات فنی و مهندسی لازم را جهت ایمن سازی آن انجام دهد.
وی تاکید کرد: همچنین شهرداری ها موظف هستند با آمار و دیتایی که توسط پلیس راهور ارائه میشود، آمار ترافیک را تحلیل و جهت تصویب به شورای عالی ترافیک استان تقدیم کنند؛ بر این اساس شهرداری قزوین به کمک پلیس راه و تیم تحقیقاتی حوزه ترافیک دانشگاه بین الملل امام خمینی (ره) جهت شناسایی و رفع نقاط حادثه خیز موافقتنامهای منعقد کردند که نتیجه کار منتج به شناسایی ۱۵ نقطه حادثهخیز در شهر قزوین شد.
این مسئول در ادامه از تقاطع صدا و سیما، محور شهید بهشتی و شهید چگینی به عنوان نقاط حادثهخیز قزوین یاد کرد و با بیان اینکه، برای رفع نقاط حادثه خیز جادههای درون شهری شهر قزوین اعتبار ویژهای نیاز است، گفت: بر اساس رایزنیهای صورت گرفته، در بودجه سال جدید شهرداری، این موضوع مطرح و مورد توجه شهردار و اعضای محترم شورای اسلامی شهر قرار گرفته است که امیدواریم بودجه مصوب آن محقق شود.
عرشیان، بیشترین تلفات تصادفات رانندگی درون شهری را مربوط به عابرین پیاده دانست و افزود: بنابر این در سال ۱۴۰۲ شعار کاهش تصادفات با محور عابر پیاده تدوین شده که برای این موضوع نیز بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی با بیان اینکه، طرح برنامه ریزی شده، الگو گرفته از شهرهایی چون مشهد و تبریز بوده است، افزود: نسبت به کاهش تلفات عابرین پیاده در سال های آینده به واسطه این طرح خوشبین هستیم اما شرط اجرای موفق آن این است که تمام ۳۴دستگاهی که در حوزه ترافیک دخیل هستند اقدامات و مساعدت لازم را با این سازمان داشته باشند.
- عابرین پیاده؛ ۶۵ درصد فوتیهای حاصل از تصادف!
معاون حمل و نقل و ترافیک شهر قزوین بیان کرد: زنگ خطر تصادفات منجر به فوت در عابرین پیاده و دوچرخه سوار در شهر قزوین بهصدا درآمده است و بالغ بر ۶۵ درصد فوتیها در تصادفات درون شهری به این حوزه بازمیگردد که سهم قابل توجهی از آن کودکان و نوجوانان هستند.
وی ادامه داد: بالغ بر ۵۰ درصد از تصادفات استان در درون شهر قزوین منجر می شود که این موضوع نشان از حجم زیاد خودروها در این شهر است.
عرشیان بیان کرد: اگر بخواهیم نگاه حمل و نقلی به شهر داشته باشیم، با توجه به اینکه قزوین شهری سبز است و تیرهای روشنایی در خیابان، بالاتر از فضای سبز و درختان این شهر تعبیه شدند، لذا بیشتر خیابانها از روشنایی استاندارد و لازم بیبهره هستند و براساس بررسی و سنجشهای صورت گرفته به جرأت میتوان گفت؛ روشنایی شهر قزوین از استاندارد کشوری پایین تر است.
- بیشترین تصادفات درون شهری قزوین، در شبها است
وی عنوان کرد: همچنین گفتنی است که بیشترین تصادفات جاده ای مربوط به هنگام شب است که به دلیل عدم روشنایی قابل توجه، عابرینی که لباس تیره و مشکی می پوشند، بیشاز دیگران در معرض خطر تصادف هستند.
این مسئول در خصوص رتبه قزوین در شاخص ایمنسازی راه ها، افزود: با شیوع و همهگیری ویروس کرونا، شاهد کاهش بسیار پایین تصادفات و تلفات درون شهری بودیم چراکه بر اساس اعمال محدودیتها، ترددها نیز کاهش یافته بود؛ اما پس از مهار کرونا، مجددا با افزایش ترددها، تصادفات نیز افزایش یافت.
وی با بیان اینکه در قزوین نیز در نیمه اول سال گذشته شاهد افزایش تصادفات بوده ایم، افزود: در شش ماه اول سال ۱۴۰۲ قزوین در رتبه ۱۹ جدول سنجش قرار گرفت، اما با اقدامات صورت گرفته توسط سازمان حمل و نقل و ترافیک، در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به ارتقای رتبه دست یافتیم و امروز به رتبه ۱۱ جدول رسیده ایم.
- رتبه نخست قزوین در فوتی های ناشی از انتقال به بیمارستان
عرشیان با بیان اینکه پیش از کرونا، قزوین در رتبه سوم جدول کاهش تصادفات بوده است، عواملی همچون امدادرسانی به موقع را در کاهش فوتی های ناشی از تصادف رانندگی بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: بر اساس گزارش پلیس راهور کل کشور، شهر قزوین رتبه اول فوتیهای کشور را در حین انتقال تصادفی ها به بیمارستان دارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بالغ بر ۱۷ درصد از فوتی های کشور در حین انتقال فرد تصادفی به بیمارستان به وقوع می پیوندد؛ در نتیجه تصمیم گرفتیم برای حل این موضوع به هوشمند سازی دوربین های راهنمایی و رانندگی رجوع کنیم.
این مسئول همچنین در خصوص راهکار کاهش تصادف، توجه به هوشمندسازی دوربینهای کنترل سرعت و بازدارندگی جرایم راهنمایی رانندگی را لازم و ضروری توصیف کرد و ادامه داد: تمام دوربینهای راهنمایی رانندگی شهر قزوین هوشمند است و قزوین جزو معدود شهر های است که تمام خیابان هایش زیر چتر دوربین راهنمایی و رانندگی قرار دارند.
عرشیان بیان کرد: در همین راستا پروژه VTOI در دستور کار قرار گرفته، با این رویکرد که هر زمان خودروهای امدادی مانند آمبولانس و ماشین آتش نشانی به چراغ قرمز رسیدند چراغ به صورت خودکار برای آنها سبز می شود تا مدت زمان رسیدن نیروهای امدادی به بیمار و سانحه به کمترین زمان ممکن برسد؛ ضمن اینکه این پروژه در صورت اجرا به صورت دستی صورت میگیرد.
جدیت جریمه دوربینهای کنترل سرعت در قزوین
وی در خصوص وضعیت دوربینهای کنترل ترافیک در شهر گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۱ تلاش کردیم که برای ۲۶ عدد از دوربینهای نصب شده در سطح شهر کد پلیس دریافت کنیم.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهر قزوین با بیان اینکه در حال حاضر روزانه ۲۵۰۰ برگه جریمه برای متخلفان حوزه ترافیک که مقوله سرعت را جدی نمیگیرند، صادر می شود، بیان کرد: دوربینهایی که کد پلیس دریافت کردند، قادرند به صورت هوشمند صحت شماره پلاک شهروندان را تشخیص دهند.
وی ادامه داد: به طور کلی دوربینها هر ۶ ماه کالیبره و تست می شوند و کاملاً به روز رسانی و هوشمند هستند و لازم به ذکر است جریمه های صادر شده تحت هیچ عنوان اشتباه نمیشود و اعمال قانون توسط دوربین قابل تجدید نظر نیست.
عرشیان در خصوص دیگر برنامههای شهرداری قزوین در کاهش تلفات سانحه ای، آموزش اصلاح ترافیکی رانندگان پر خطر را از دیگر برنامههای فرهنگی سازمان ترافیک عنوان کرد و افزود: بر اساس بررسی های صورت گرفته، سالانه بالغ بر ۲۰۰۰ نفر هستند که جان ۱۷۰۰۰ نفر از شهروندان را در سطح کشور به خطر انداخته و آنها را به کام مرگ میکشانند؛ بنابراین تمام تلاشمان این است که بتوانیم با اصلاح رفتارهای ترافیکی این دسته از رانندگان در سطح شهر قزوین، گام سازندهای در راستای کاهش تلفات برداریم.
وی عنوان کرد: در حوزه کاهش تلفات و محور قرار دادن عابرین پیاده، عملکرد مطلوبی نداشتیم و گواه این سخن، عدم اجرای طرحهایی چون پیاده راه، بیآرتی و مسیر دوچرخه استاندارد است.
این مسئول خاطرنشان کرد: متأسفانه صدای وسایل نقلیه و خودرو بسیار رساتر از عابرین پیاده است و از همین رو طرحهایی چون تبدیل خیابان خیام به پیادهراه، سالهاست که دچار تردید است.
وی در پایان گفت: خط کشی مقابل مدارس، هرس مرتب درختان و تعبیه روشنایی، نصب ۲ دستگاه آسانسور برای پل های عابر پیاده، جانمایی ۲ دستگاه پل عابر پیاده جدید در سطح شهر، شناسایی ۲۰ نقطه و محل به عنوان میانگاه عبور عرضی عابران پیاده و نصب علائم راهنمایی و رانندگی جدید، از برنامه هایی است که به صورت جدی توسط این سازمان پیگیری میشود و مقدمات آن در دستور کار سازمان ترافیک قرار گرفته است.
دیدگاهتان را بنویسید