قزوین شهر شیرینی‌های اصیل

با آغاز اسفندماه زنان قزوینی طبق سنت دیرینه خود با آماده کردن مواد لازم برای تهیه شیرینی ازجمله آرد، شکر و روغن و دیگر مواد به پخت شیرینی‌های سنتی با عطر خاص و ویژه اقدام می‌کنند؛‌ سنتی که در طول سالیان کم‌رنگ شده ولی از بین نرفته است. در قزوین به دلیل وجود باغات سنتی […]

اشتراک گذاری
11 فروردین 1402
83 بازدید
نویسنده : فریبا قاسمی
کد مطلب : 1214

با آغاز اسفندماه زنان قزوینی طبق سنت دیرینه خود با آماده کردن مواد لازم برای تهیه شیرینی ازجمله آرد، شکر و روغن و دیگر مواد به پخت شیرینی‌های سنتی با عطر خاص و ویژه اقدام می‌کنند؛‌ سنتی که در طول سالیان کم‌رنگ شده ولی از بین نرفته است. در قزوین به دلیل وجود باغات سنتی قزوین و درختانی چون گردو و بادام و پسته تنوع شیرینی‌های سنتی با محصولات تولیدی این باغات ارتباط تنگاتنگی داشته و دارد؛ شیرینی‌های سنتی قزوین، چنان شهره و آوازه دارند که هنوز جایگاه خود را در بین مردم از دست نداده‌اند.

در قزوین بیش از ۳۰ نوع شیرینی سنتی وجود دارد که حتی برخی از آن‌ها مانند؛ نان برنجی انواع مختلفی دارد؛ ظرافت شیرینی های سنتی قزوین یکی دیگر از خصوصیات بارز آن ها است.

گرچه در شهرهایی مانند اصفهان و یزد باقلوا تهیه و پخت می‌شود، ولی ۹۵ درصد باقلوای قزوین را بادام و پسته به همراه هل و زعفران قزوین تشکیل می‌دهد و به همین دلیل هر کس که آن را امتحان کرده باشد، هنوز مزه‌اش را در زیر دندان حس می‌کند.

از شیرینی‌های سنتی قزوین می‌توان نان برنجی، پادرازی، کسمه، نان نخودی، باقلوا لوزی و پیچ را نام برد، البته در گذشته نیز از خمیر باقلوا دو مدل شیرینی مثل توت درست می‌کردند، به این صورت که خمیر را مانند توت ورز می‌دادند و به انتهای آن خلال می‌زدند و در شکر می‌غلتاندند.

نان زعفرانی، نان قندی، نان چرخی، قرابیه بادام، قرابیه پسته، گردویی، نان چایی، نان بادامی، نان‌نارگیلی، توت به رنگ‌های سبز و سفید و زعفرانی، نازک پسته، لب پیچ (قطاب)، اتابکی، بهشتی، کلوچه و حاج کریمی نیز از دیگر شیرینی‌های سنتی شهر قزوین است.

البته باید بگوییم که شیرینی حاج کریمی از شیرینی‌های میان‌پر بود که در مغز آن از پودر پسته استفاده می‌شد، ولی اکنون دیگر در قزوین تهیه نمی‌شود و به دست فراموشی سپرده ‌شده است.

با وجود تنوع شیرینی‌های قزوین، هیچ میهمان و گردشگری نیست که دست‌خالی قزوین را ترک کند و از بین شیرینی‌های این دیار مینودری، سوغاتی با خود به همراه نبرد. در ادامه دستور پخت باقلوای پرچمی قزوین را به اشتراک گذاشته ایم.

باقلوای پرچمی قزوین

باقلوا پرچمی قزوین مهم ترین سوغات این استان است. باقلوایی که در قزوین پخته می شود از باقلوای یزد و اصفهان و شیراز خوردنی تر است، چرا که تنوع مزه در این شیرینی کوچک بیشتر از همتایان همنامش در استان های دیگر است.
مواد اولیه باقلوای قزوین عبارت است از قند بادام، قند پسته، مواد معطر، قند زعفران، گلاب، هل و آرد. است. باقلوای پرچمی باقلوای محبوب قزوین است.

مواد لازم خمیر باقلوا پرچمی قزوین

گلاب ۱ قاشق غذاخوری.
آب گرم ۲ قاشق غذاخوری.
روغن جامد آب شده ۱ قاشق سوپ خوری.
آرد الک شده ۱ پیمانه.

مواد لازم داخل باقلوا پرچمی :

  • پودر بادام ۵ پیمانه.
    • پودر پسته ۳ پیمانه.
    • پودر قند ۵ پیمانه.
    •زعفران حل شده ۳ قاشق غذاخوری.
    • پودر هل ۱ قاشق غذاخوری.

مواد لازم شربت باقلوا پرچمی :

آب ۱ پیمانه.
شکر ۱ پیمانه.
گلاب دو قاشق غذاخوری (تمام مواد را مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم تا قوام بیاید).
پودرقند و هل را مخلوط کرده. نیمی از پودر بادام را با زعفران مخلوط می‌کنیم. پودر قند مخلوط شده با هل را با پودر پسته. پودر بادام سفید و پودر بادام زعفرانی مخلوط می‌کنم.

روش تهیه خمیر باقلوا پرچمی :

آب و روغن و گلاب را مخلوط کرده و آرد را کم کم اضافه کرده و خمیر را ورز داده تا نرم و لطیف شود سپس در کیسه فریزری گذاشته و حدود دو ساعت در دمای محیط استراحت می دهیم.
خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کرده و با وردنه باز می‌کنیم تا به صورت لواش کاملا نازک در بیاید.
قالب را با روغن مایع چرب کرده و خمیر لواش نازک را کف قالب می‌اندازیم و قندبادام زعفرانی را روی خمیر ریخته و آن را با گوشت کوب، خوب می کوبیم تا سطح آن کاملا صاف شود. سپس روی آن قند بادام سفید را ریخته و مجددا خوب می کوبیم و روی آن پودر پسته قندی را می ریزیم و خوب می کوبیم (اگر مواد خوب کوبیده نشوند بعد از برش زدن و پختن باقلوا انسجام نداشته و لایه ها از هم جدا می شوند) روی پودر پسته را با قلمو به وسیله گلاب نمناک کرده و خمیر نازک لواش را روی آن می گذاریم .
فر را با حرارت ۱۷۵ درجه از قبل روشن می کنیم تا گرم شود.
با پشت چاقو روی خمیر برش می زنیم طوری که خمیر شکل لوزی داشته باشد. باقلوا را در حدود ۳۰ الی ۳۵ دقیقه داخل فر گذاشته تا طلایی شود، سپس از فر درآورده و روی آن شربت قوام آمده که سرد شده، می ریزیم (اگر شربت داغ باشد باقلوا خمیر می شود). بعد از اینکه کاملا سرد شد آن را برش می‌دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *