دولت فقر خدایا به من ارزانی دار، کاین کرامت سبب حشمت و تمکین من است
این که دقیقا چند نفر از جمعیت ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری قزوین امروز در تعریف« فقر» جای میگیرند، مسئله ایست که با تعابیر مختلف از سوی نهادها و سازمان های متفاوت میتواند ارقام متعددی را در اختیار ما قرار دهد، اما چیزی که در تعریف عامه مردم از فقر و تنگدستی قابل درک […]
این که دقیقا چند نفر از جمعیت ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری قزوین امروز در تعریف« فقر» جای میگیرند، مسئله ایست که با تعابیر مختلف از سوی نهادها و سازمان های متفاوت میتواند ارقام متعددی را در اختیار ما قرار دهد، اما چیزی که در تعریف عامه مردم از فقر و تنگدستی قابل درک است، خبر از افزایش قابل توجه دامنه فقر در جامعه دارد.
۲ هزار و ۲۲۶ نفر در قزوین در فقر مطلق زندگی میکنند
محمد رضا کریمی معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین در این خصوص از آخرین آمارهای موجود خبر داد و گفت: بر اساس آمارهای موجود در سامانه فقر تا پایان آذر ماه در استان قزوین حدود ۲ هزار و ۲۲۶ نفر مشمول فقر مطلق شناسایی شده اند.
وی گفت: این افراد درآمد ماهیانه کمتر از ۵۰۰ هزار تومان دارند که با بررسی های بیشتر بخش قابل توجهی از این جمعیت در گروه سنی میانسال، مسن و سالخورده جای میگیرند.
معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین عنوان کرد: اطلاعات تکمیلی در خصوص جدید ترین آمار مشمولین فقر مطلق در استان قزوین در حال حاضر با نامه نگاری ها با سازمان های مرتبط در حال احصاء است.
کریمی افزود: قزوین،بوئین زهرا و آوج به تناسب جمعیت بیشترین میزان مشمولین فقر مطلق را در خود جای داده است.
سهم خیریه ها در مدیریت فقر/ آیا خیریه ها در کاهش فقر امکان پذیر اند
از سال ۶۹ ، ۱۴ اسفند ماه به عنوان روز احسان و نیکوکاری نامگذاری شده است، روزی که فرصتی برای یادآوری دوباره فعالیت های خیریه ها در کشور و به تبع آن در استان قزوین است، بر اساس آمارهای رسمی و غیر رسمی تا کنون چیزی حدود ۳۸۰ موسسه، سازمان مردم نهاد و تشکل با عناوین مختلف مرتبط با خیریه در کشور راه اندازی شده است.
در این مدت خیریه ها و سازمان های مردم نهاد زیادی بانام ها و نشان های متفاوت در کشور تاسیس شده است، که هر کدام گروه های مختلفی از اقشار ضعیف و آسیب پذیر را به عنوان گروه هدف خود انتخاب و برای رفع مشکلات آنان تلاش کردند، تلاش هایی که به نظر برخی از کارشناسان در کنار این که گردش مالی بزرگی را در زمینه تامین نیازهای اولیه زندگی، سبدهای کالا و معیشت اقشار آسیب پذیر به وجود آورده است از سوی دیگر موجب ایجاد نوعی خط طبقاتی گسترده در کشور شده.
ماهی مجانی یا آموزش ماهی گیری؟؟ مسئله این است
محمد مقدم نیا مدیر شعبه قزوین بنیاد دستان مهربان و کارشناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار پیام شهر با اشاره به این که رویه اشتباه برخی از موسسات و مراکز خیریه در سالهای گذشته موجب افزایش تقاشا و حتی تمارض برای جای گیری در گروه های فقیر و آسیب پذیر جامعه اظهار داشت: یکی از مهم ترین دغدغه های همه موسسات خیریه و نهادهای مرتبط در این حوزه در حال حاضر را میتوان صحت سنجی درست توانمندی های افراد دانست چرا که در سال های گذشته به دلیل عدم وجود سامانه ای یکپارچه برای تشخیص حجم و میزان کمک های ارائه شده به اقشار آسیب پذیر به نظر می رسد نیازمند بودن برای عده ای از این افراد به یک شغل تبدیل شده است.
وی بیان کرد: فعالیت موسسات موازی، نهادها و دستگاه های خیریه موجب شده است تا برای گروهی از اقشار آسیب پذیر که اتفاقا میتوان گفت امروز دیگر آسیب پذیر نیستند بهره مندی از خدمات این موسسات خیریه به یک شغل دائمی تبدیل شود و بسیاری از این افراد به نیازمند بودن عادت کرده اند.
مدیر شعبه قزوین بنیاد دستان مهربان شعبه قزوین گفت: بر همین اساس بنیاد دستان مهربان برای صحت سنجی توانمندی های مالی مددجویان ساز و کاری دشوار و دقیق طراحی کرده است که افراد بعد از گذر از این مراحل می توانند به عنوان مددجو تحت حمایت بنیاد دستان مهربان قرار گیرند.
مقدم نیا افزود: در مرحله بعدی پس از این که مددجویان در یک بازه زمانی مورد حمایت های مالی، معیشتی و از مهم تر از همه فرهنگی و اجتماعی قرار گرفتند زمان قدم نهادن در مرحله بعدی یا توجه به حوزه توانمند سازی است.
وی گفت: اما در این مسیر نیاز است تا مددجویان از نظر روحی و روانی برای قرارگیری در روند رشد و توانمند سازی آماده باشند، چرا که یکی از مهم ترین مشکلات ما در این مرحله این است که بسیاری از مددجویان به شرایط خود راضی هستند و بعضا تصور شرایط بهتر، تصور اشتغال و درآمد نیز برای این افراد نه تنها دلچسب نیست بلکه شامل یک مجموعه از استرس ها و نگرانی هاست که میتوان آن را مانع اصلی برای قدم نهادن این افراد در مسیر خودکفایی دانست.
مدیر شعبه قزوین بنیاد دستان مهربان خاطرنشان کرد: در مدت زمانی که مددجویان تحت حمایت بنیاد دستان مهربان قرار دارند، در کنار ارائه کمک های معیشتی مادران و کودکان در گروه های مختلف با استفاده از روانشناسان مجرب در کارگاه های آموزشی مورد آموزش و تعالیم فردی و خانوادگی قرار میگیرند، چرا که نحوه ی زندگی و مشکلاتی این افراد از سر گذرانده اند موجب ایجاد آسیب های متعدد روحی و روانی شده است.
مقدم نیا اظهار داشت: در این مرحله تلاش می شود تا رویاهای کودکان از شیشه پاک کردن به داشتن یک شغل آبرومند و درآمد زا تبدیل شود.
توانمند سازی زنان سرپرست خانوار، خودکفایی قشر بزرگی از جامعه را به دنبال دارد
مدیر شعبه قزوین بنیاد دستان مهربان در ادامه اظهار داشت: بر اساس آمارهای موجود در استان قزوین بیش از ۴۰ هزار زن سرپرست خانوار وجود دارد که بخش قابل توجهی از این زنان در گروه اقشار ضعیف و آسیب پذیر طبقه بندی می شوند، از این رو کودکان تحت حمایت این زنان باید برای زندگی در فردای پیش رو از خانواده توانمندی و خودکفایی را بیاموزند.
مقدم نیا تصریح کرد: ایجاد واحد آیندگان به همین منظور در نظر گرفته شده است تا کودکان زنان تحت حمایت بتوانند طی روز در بازه ای که مادرانشان در کارگاه های توانمند سازی بنیاد در حال مهارت آموزی هستند، تحت نظر بهترین و مجرب ترین مربیان آموزش های مورد نیاز را برای تغییر نگاه به زندگی و سلام به زندگی بهتر تمرین کرده و بیاموزند.
۱۵ هزار نفر تحت حمایت بنیاد دستان مهربان قرار دارند
وی گفت: بنیاد دستان مهربان از سال ۱۳۸۶ در کشور راه اندازی شده است و هم اکنون ۲۰ شعبه فعال سراسر کشور دارد و حدود ۱۵ هزار نفر تحت حمایت بنیاد دستان مهربان قرار دارند، که از این میزان حدود ۵۰ خانوار و ۸۰ کودک در شعبه قزوین تحت حمایت قرار گرفته اند.
مدیر شعبه قزوین بنیاد دستان مهربان افزود:از ابتدای امسال تا کنون ۱ هزار و ۱۴۰ بسته سبد کالای حمایتی به ارزش ۱۳ میلیارد و ۶۲۰ میلیون ریال در بین خانواده های نیازمند قزوین توزیع شده است.
مقدم نیا افزود: در این مدت با شناسایی ۳۰ منطقه دارای خانواده محروم در قالب کمپین « چهارشنبه های مهربانی» هر هفته به یکی از مناطق محروم استان قزوین سرزدیم و پک های مختلف تهیه شده برای این مناطق را در بین ساکنین توزیع کردیم.
وی عنوان کرد: ارزش ریالی هر کدام از این بسته ها حدود ۳ میلیون ریال تخمین زده می شود که در طی امسال حدود ۵۴۰ بسته در مناطق محروم استان قزوین به ارزش ۱ میلیارد و ۶۲۰ میلیون ریال در مناطق محروم استان قزوین توزیع شده است.
مقدم نیا خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۵۰ خانوار به صورت دائمی تحت حمایت موسسه ما هستند که ماهانه سبد کالا به ارزش حدود ۲ میلیون تومان دریافت میکنند که سال گذشته برای تامین سبد کالای حمایتی این خانواده ها حدود ۱۲ میلیارد ریال هزینه شده است.
وی بیان کرد: اجرای کمپین های حمایتی در زمان های مختلف از اقداماتی است که طی سال جاری در قزوین انجام شده است، به طور مثال کمپین « یک دقیقه مهربان تر» با هدف تامین ملزومات شب یلدا برای خانواده های نیازمند استان کلید خورد که در این تحت ۱۳۰ پک به ارزش حدودی هر بسته ۳ میلیون ریال تهیه و در مناطق محروم استان قزوین توزیع گردید.
مدیر بنیاد دستان مهربان شعبه قزوین افزود: به منظور تامین لوازم التحریر کودکان نیازمند استان قزوین نیز از ابتدای امسال حدود ۲۱۵ پک به ارزش حدود ۷۳۰ میلیون ریال تهیه و در مناطق محروم استان قزوین توزیع شده است.
فقدان سامانه یکپارچه موسسات و مراکز خیریه
دانستن این که تعداد خانوارهای مشمول تعریف فقر هر سال بیشتر میشود یا کمتر، تا زمانی که سامانه ای یکپارچه برای ثبت کمک های انجام شده وجود نداشته باشد عملا بدون فایده است، چرا که به گفته بسیاری از مدیران مراکز و موسسات خیریه امروز تعداد مشخصی از مشمولین این کمک ها از چندین مرکز و موسسه خیریه به طور همزمان کمک دریافت میکنند در حالی که نیازمندان واقعی در انتظار کمک نشسته اند.
دیدگاهتان را بنویسید