جای خالی«بابا برقی»

الگو سازی، استفاده از شخصیت های نمادین و فرهنگ سازی را می توان از مهم ترین و اثرگذار ترین شیوه های تبلیغات دانست؛ شیوه ای که تاکنون در جوامعی مانند کشور ایران نتایج خوبی از خود به ارمغان گذاشته است و احتمالا شخصیت «بابا برقی» را می توان از درست ترین و اثرگذار ترین نمونه های این مدل از تبلیغات فرهنگی در کشور دانست.
اشتراک گذاری
22 تیر 1401
122 بازدید
کد مطلب : 335

نمادهای فرهنگی حوزه مصرف به فراموشی سپرده شده اند

مریم کشاورز مسعودیان/ اگرچه احتمالا سید محسن شهشهانی، خالق شخصیت نمادین و ماندگار «بابا برقی» هم پیش بینی نمی کرد که این المان فرهنگی تا چه اندازه می تواند در حوزه مدیریت مصرف و الگو سازی در کشور موفق باشد، اما شواهد نشان از موفقیت بالای این طرح تبلیغاتی دارد؛ طرحی که برای نخستین بار در سال ۱۳۷۳ روی آنتن تلویزیون جمهوری اسلامی ایران رفت و توانست در مدت زمان کوتاهی به یکی از محبوب ترین و همه گیرترین شخصیت های نمادین تبدیل شود.

الگو سازی، استفاده از شخصیت های نمادین و فرهنگ سازی را می توان از مهم ترین و اثرگذار ترین شیوه های تبلیغات دانست؛ شیوه ای که تاکنون در جوامعی مانند کشور ایران نتایج خوبی از خود به ارمغان گذاشته است و احتمالا شخصیت «بابا برقی» را می توان از درست ترین و اثرگذار ترین نمونه های این مدل از تبلیغات فرهنگی در کشور دانست.

تبلیغاتی که تا اواخر دهه ۸۰ نیز به صورت جدی پیگیری شد اما به نظر می رسد، افزایش توان تولید انرژی در کشور از یک سو و تغییرات تکنولوژی و بسترهای تبلیغاتی از سوی دیگر موجب شد تا بابابرقی، این شخصیت محبوب به دست فراموشی سپرده شود.

اینک اما به بهانه هفته صرفه جویی در مصرف آب و برق، نشست مشترک مدیران صنعت آب و برق استان قزوین برگزار شد؛ نشستی که حرف های ناگفته زیادی از مصرف بی رویه ایرانیان در حوزه آب و برق داشت که خلا یک شخصیت تبلیغاتی نمادین فعال در حوزه مدیریت مصرف را بیش از پیش به فعالان فرهنگی یادآور شد.

فرهنگ سازی حلقه مفقوده مدیریت مصرف انرژی در کشور است

رئیس شورای هماهنگی مدیران صنعت آب و برق استان در این نشست با اشاره به لزوم نگاه فرهنگی به حوزه مدیریت مصرف گفت: در شرایطی که اقلیم خشک و نیمه خشک کشور لزوم توجه به تولید و مدیریت انرژی را در کشور به وجود آورده است، امروز مشکلی در زمینه تامین و تولید انرژی وجود ندارد، اما در بخش مصرف با نوعی بحران مواجه هستیم.

یداله ملکی افزود: امروز بحران کم آبی و ناترازی در زمینه تولید برق و آب در کشور با توجه به افزایش تعداد مشترکین پرمصرف بسیار جدی است و اگر بخواهیم دچار کمبود در این بخش نشویم، چاره ای جز مدیریت صحیح مصرف و به کار گیری شیوه های نوین فرهنگ سازی نداریم.

ملکی با اشاره به چالش های منابع آبی نیز گفت: بهره وری پایین آب و ساختار نظام مالکیت در بخش کشاورزی، قیمت یارانه ای آب، رشد جمعیت، الگوی نادرست کشت و عدم تفکیک آب شرب از بهداشت از جمله مشکلات موجود در بحث مصرف آب می باشد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین در خصوص اجرای طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در استان عنوان داشت: این طرح بزرگ از سنوات گذشته در استان شروع شده و ما به کمک پروژه های تعریف شده در این طرح از جمله بستن چاه های غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند، راه اندازی اکیپ های گشت و بازرسی، جلوگیری از اضافه برداشت چاه های مجاز و… تاکنون توانسته ایم بیش از ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب را در سفره های آب زیرزمینی حفظ و حراست نماییم.

ملکی در بخش پایانی صحبت های خود با اشاره به آخرین وضعیت پروژه های عمرانی شرکت گفت: سد نهب امسال بهره برداری کامل می شود و آبرسانی به آبیک تا پایان همین ماه تکمیل و به بهره برداری می رسد، سد بالاخانلو امسال آبگیری اولیه می شود و در ادامه نیز در سال جاری عملیات اجرایی آبرسانی به ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستای استان از سد طالقان شروع خواهد شد که این پروژه به بیش از ۷۰۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که مقدمات آن انجام شده است

۴۷ درصد مشترکین قزوینی بدمصرف و پر مصرف هستند

مدیرعامل آب و فاضلاب استان قزوین نیز در ادامه این نشست گفت: در شرایطی که کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی مصرف آب برای عبور از بحران کنونی در استان قزوین ضروری است، بیش از ۴۷ درصد مشترکین قزوینی بد مصرف و پر مصرف هستند.

داراب بیرنوندی بیان کرد: ۴۱ درصد مشترکین کنونی استان قزوین تا دو برابر الگوی مصرف آب مصرف می کنند که در دسته مشترکین پرمصرف و ۶ درصد از مشترکین بیش از دو برابر الگوی مصرف آب مصرف می کنند و در دسته مشترکین بد مصرف طبقه بندی می شوند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر ۵۳ درصد مشترکین خانگی در استان قزوین الگوی مصرف را رعایت می کنند و تعرفه آب بهای آنها اضافه نشده و تغییری نکرده است، اما طبیعی است که مشترکین بد مصرف برای هدر دادن منابع آبی و مصرف بیش از الگو باید هزینه بیشتری بپردازند.

مدیرعامل آبفای استان قزوین گفت: در سفر ریاست جمهوری به استان یک هزار میلیارد تومان مصوب شد که ۵۵۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح های فاضلاب و ۴۵۰ میلیارد تومان برای آبرسانی اختصاص می یابد.

 بیرنوندی اظهار داشت: در حال حاضر ۵۱۰ روستای استان قزوین معادل ۹۰ درصد تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب استان قزوین است و همه ۲۹ شهر استان نیز زیر پوشش ۱۰۰ درصدی قرار گرفته است.

الگوی مصرف مشترکین خانگی در ایران ۵ برابر میانگین جهانی است

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین هم در این جلسه با اشاره به مصرف ۵ برابری مردم ایران به تناسب میانگین جهانی در حوزه برق گفت: این در حالی است که رشد مصرف برق در کشور حدود ۴ .۴۵ درصد بوده است که در این حوزه نیز دو برابر استانداردهای جهانی افزایش مصرف داشته ایم.

مسعود خواجه وند گفت: با افزایش بار سرمایشی در بخش خانگی، تجاری و اداری در پیک تابستان میزان مصرف از ۴۵ هزار مگاوات به ۶۷ هزار مگاوات رسیده است که بسیار نگران کننده است.

وی عنوان کرد: حدود ۴۶ درصد انرژی برق در بخش صنعت و ۲۲ درصد در کشاورزی مصرف می شود که بیانگر مصرف ۶۸ درصد انرژی در بخش تولید است که اهمیت مضاعفی دارد.

این مسوول افزود: از جمله سیاست های تشویقی مدیریت مصرف، می توان به رایگان شدن کل مصرف برق کشاورزان در طی سال در ازای همکاری ۴ ساعته در ساعات پیک بار اشاره کرد.

خواجه وند ادامه داد: در بخش خانگی نیز شهروندان به ازای هر کیلو وات ساعت صرفه جویی می توانند از تشویق ۵۰۰ تومانی برخوردار شوند.

وی همچنین اظهار داشت: شرکت توزیع نیروی برق استان با داشتن بیش از ۶۴۲ هزار مشترک، خدمات رسانی خود را در همه شهرستان های استان به خوبی انجام می دهد و با داشتن ۱۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر شبکه فشار متوسط و ضعیف و ۱۱ هزار و ۹۰۰ پست توزیع به ظرفیت ۲۱۰۰ مگاولت آمپر در خدمت مردم استان است.

هفتاد درصد انرژی استان قزوین در بخش صنعت و کشاورزی مصرف می شود

مدیر عامل شرکت برق منطقه ای زنجان نیز در ادامه این نشست گفت: حدود هفتاد درصد انرژی استان قزوین در بخش صنعت و کشاورزی مصرف می شود که مولد بودن استان را نشان می دهد، مسئله ای که لزوم توجه به مدیریت مصرف در این دو حوزه را آشکار می سازد.

علی خلجی بیان کرد: استان قزوین امروز از نظر ظرفیت نیروگاه های بادی در رتبه دو کشوری قرار دارد و خطوط انتقال و فوق توزیع مستقر در استان قزوین بیش از ۲ هزار و ۵۱ کیلومتر مدار و ظرفیت پست های انتقال و فوق توزیع نیز ۴ هزار و ۶۸۵ مگاولت آمپر است.

وی اضافه کرد: خوشبختانه وضعیت شبکه مطلوبی در استان قزوین داریم و حدود ۲.۵ برابر بار مصرفی استان ظرفیت شبکه داریم و قادریم همه نیازها را تامین کنیم.

خلجی تصریح کرد: در این استان ۴ طرح با اعتباری بالغ بر ۲۵۰ میلیارد تومان در دست اجراست و طرح های توسعه پست ۲۶۳ کیلوولت بویین‌زهرا و توسعه پست ۲۳۰ کیلوولت قزوین که قدیمی بود در حال بهسازی است که همه تجهیزات این پست نوسازی خواهد شد.

خلجی یادآورشد: در قزوین بیش از یک هزار مگاوات ساختگاه ها نیروگاهی شناسایی شده و امیدواریم بتوانیم از خروجی این نیروگاه ها استفاده کنیم.

وی اضافه کرد: برق منطقه ای، متقاضیان بالای هفت مگاوات را پوشش می دهد که در حال حاضر چهار مشترک سنگین صنعتی داریم و ۹ مشترک هم قرارداد منعقد شده که پیش بینی مصرف آنها ۲۵۰ مگاوات است.

نیروگاه شهید رجایی قزوین سومین نیروگاه بزرگ کشور است/ تولید ۳.۵ درصد برق کشور در قزوین

مدیر عامل نیروگاه شهید رجایی قزوین نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: نیروگاه شهید رجایی قزوین به عنوان سومین نیروگاه بزرگ کشور بیش از ۳.۵ درصد انرژی برق کشور را تولید می کند و نقش مهمی در پایداری شبکه دارد.

ابوالفضل موتابها افزود: سالانه ۱۲ میلیارد کیلووات ساعت انرژی برق در نیروگاه شهید رجایی قزوین تولید می شود که با تعمیرات مستمر در طول سال تلاش می شود تولید برق دچار آسیب نشود.

مدیرعامل نیروگاه شهید رجایی قزوین یادآورشد: قدرت منصوبه نیروگاهی کشور ۸۷ هزار مگاوات است که عمده آنها در نیروگاه های حرارتی تولید می شود.

وی در خصوص دستاوردهای حوزه تولید قطعات نیروگاهی بیان کرد: در بیست سال گذشته کشور ما در حوزه تولید در زمره پنج کشور اول سازنده قطعات نیروگاهی در جهان قرار داشته و نیروگاه های با کلاس و راندمان های بسیار بالا در داخل کشور طراحی و نصب می شوند؛ همچنین در خصوص ساخت ترانس های اصلی خوشبختانه ایران هم در ردیف چند کشور برتر جهان قرار دارد و در زمینه طراحی و ساخت گام های مهمی برداشته است.

موتاب ها اظهارداشت: در حال حاضر ۴۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی نصب و بازتوانی شده و بیش از ۹۶ درصد انرژی الکتریکی مستمر و پایدار توسط نیروگاه های حرارتی تولید می شود.

وی در خصوص وضعیت تاسیساتی نیروگاه نیز گفت: با گذشته بیش از سه دهه از تاسیس نیروگاه شهید رجایی، این نیروگاه با تلاش جهادگونه مهندسان، کارشناسان، کارگران و نیز مدیران این مجموعه با حداکثر توان با همان راندمان اولیه در عرصه تولید برق فعالیت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *