تکامل اینترنت، از دایل آپ تا فیبر نوری
پرویز بنی اردلان/ همین چند سال پیش بود که با گذشت بیش از یک دهه از ورود اینترنت دایلآپ به ایران، اکنون تا حد زیادی فناوری فیبرنوری و ADSL جایگزین آن شد و اکنون اتفاق خوبی در کشور و قزوین در این حوزه رقم خورد که بی شک کاربران را بیش از پیش به آینده حوزه اینترنت و دیجیتال خوش بینتر می کند.
برخی مسوولان تا همین چند سال پیش معتقد بودند که فناوری اطلاعات و اینترنت، جزو کالاهای لوکس محسوب میشود و اینترنت ۱۲۸ کیلوبیتی هم برای دسترسی مردم کافی است؛ اما اکنون این دیدگاهها تغییر کرده و در سالهای اخیر، روند استفاده از اینترنت از سرعتهای محدود و سرسام آور کیلوبیتی در اینترنت دایالآپ، رفته رفته جای خود را به فناوری ADSL داده که سرعتی به مراتب بیشتر داشته و سرعتهایی تا ۵۲۱ کیلوبیت بر ثانیه و حتی ۱۶ مگابیت را هم پوشش داده است؛ اکنون اما نوبت به فیبر نوری رسیده است که جایگزین ADSL شود تا سرعتهایی به مراتب بالاتر را برای کاربران به ارمغان بیاورد.
هفته گذشته شاهد یک رویداد خوب در حوزه فناوری دیجیتال بودیم که در آن، طرح توسعه مخابراتی در قزوین با عنوان بهره برداری از پروژه های توسعه سرویس سرینو(اینترنت پرسرعت vdsl با پهنای باند بالا) به تعداد ۵۰۰ پورت در دو منطقه شهری بلوار خرمهشر و بلوار سعادت قزوین به بهره برداری رسید و این بشارت را به همه کاربران اینترنت در قزوین داد که همه آنها در آینده ای نزدیک و پس از نصب امکانات، قادر خواهند بود، پهنای باند بیشتر و سرعت بالاتر اینترنت را تجربه کنند و از آن بهره مند شوند.
به اختصار اینکه VDSL یا «خط اشتراک دیجیتال با نرخ بیت بسیار بالا» در مقایسه با ADSL شباهت بیشتری به اینترنت کابلی داشته و در واقع گرچه VDSL نیز بر مبنای ADSLتوسعه داده شده، اما این فناوری و اینترنت کابلی شباهتهایی با هم دارند.
در حاشیه این مراسم، خبرنگار پیام شهر با محمدرضا نصرآبادی مدیرکل مخابرات استان قزوین گفت و گویی انجام داده و در مورد این فناوری جویا شده که در ادامه می خوانید.
*****
مدیرکل مخابرات استان، سرویس جدید VDSL را که اگر چه در حال حاضر، تنها در دو منطقه قزوین و برای حدود ۱۰۰۰ مشترک راه اندازی شده، توسعه یافته سرویس ADSL دانست و تاکید کرد: در این فناوری، کاربران و مشترکین اینترنت در حقیقت سرعت بسیار بالا را با هزینه ای پایین تر تجربه می کنند.
محمدرضا نصرآبادی با بیان اینکه گسترش اینترنت و دسترسی روزافزون به آن، یکی از وظایف مهم شرکت مخابراتی ایران بوده و شرکت مخابرات ایران با تسری، توسعه شبکه و کار و دانش و همچنین استفاده از امکانات و ظرفیت های خود، تاکنون به پیشرفت های قابل ملاحظه ای در ارایه خدمات شهری و روستایی استان دست یافته است، در خصوص این سوال که چند درصد مشترکین قادر به استفاده از این سرویس هستند، گفت: ما سرویس های متنوعی را بر اساس نیاز و سلیقه مشتری ارایه می کنیم و در حال حاضر ۱۰۰ هزار مشترک سرویس ADSL از خدمات ما استفاده می کنند و در سرویس باند پهن VDSL یا (Broadband) می توانیم تا سرعت ۵۰ مگابیت بر ثانیه سرویس ارایه دهیم.
وی تصریح کرد: همچنین در سرویس FTTH که بر پایه فیبر نوری است، کاربران جدید در منزل می توانند از پهنای باند بیشتری بهره مند شوند و لازم می دانم اضافه کنم که این سرویس در استان در حال توسعه است.
یکی دیگر از بخش های این مراسم، افتتاح مرکز جامع امور مشترکین همراه استان بود که این کارشناس فناوری دیجیتال در خصوص آن گفت: همه اپراتورها موظف به ارایه خدمات با کیفیت به برتر هستند و این مرکز جامع امور مشترکین همراه استان، اکنون با شرایط و طراحی نو و در راستای ارایه سرویس های جدید، توسعه یافته تا قادر باشد به مشترکین سازمان ها و همچنین مشترکانی که در محل کار و یا حتی منازل خود، نیاز به ارایه خدمات دارند، سرویس مناسب در اختیارشان بگذارد؛ اضافه کنم که در این مرکز، سرویس هایی با نگاه روز و طراحی جدید، بستر مناسب تری را برای ارایه خدمان مناسب تر مهیا می کند.
نصرآبادی در ادامه میزان هزینه راه اندازی این سرویس را ۵/۱۷ میلیارد ریال عنوان کرد و با اشاره به «طرح نجما» یا همان نهضت جهادی توسعه فیبر نوری شرکت مخابرات ایران که وی از آن به عنوان پروژه پایه در چشم انداز آینده یاد کرد، گفت: طرحی که اکنون در حال رونمایی و افتتاح آن هستیم، در حقیقت یکی از پروژه های نجما است که اخیرا با حضور مهندس سلطانی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در استانداری قزوین شاهد رونمایی از آن بودیم و مدیرعامل شرکت مخابرات ایران از انتخاب قزوین به عنوان استان پایلوت برای توسعه زیرساختهای ثابت ارتباطی پرسرعت نام برد.
وی در ادامه به چشم اندازهای فناوری دیجیتال استان در حوزه وی دی اس ال (vdsl) اشاره کرد و در پاسخ خبرنگار پیام شهر که از وی در خصوص آن پرسید، گفت: در حوزه اینترنت پرسرعت و بهره مندی مشترکین و مردم از این حوزه، تمام تلاش ما در شرکت مخابرات این است، سرویسی ارایه کنیم که دارای کیفیت بهتر و مناسب تر از قبل باشد و به تمام مشتریانی که درخواست افزایش سرویس ۵۰ مگ و همچنین سرویس ftth یا همان فیبر نوری را دارند، سرویسی با کیفیت و هزینه قابل قبول ارایه کنیم.
نصرآبادی همچنین با قدردانی از تلاش دست اندرکاران انجام این طرح که وی آنان را جهادگران عرصه حوزه ارتباطی نامید، به سوال خبرنگار ما در خصوص مشکلات انجام این طرح پرداخت و گفت: خوشبختانه این طرح تا به اینجا با موفقیت های خوبی همراه بوده و از این پس هم امیدوارم با حمایت مسوولان ارشد استان از جمله استاندار و شهردار محترم، این طرح را عملیاتی نموده و در ادامه هم بتوانیم در اقصی نقاط استان عدالت ارتباطی را برقرار کنیم.
مدیر منطقه مخابرات قزوین همچنین به میزان نفوذ تلفن همراه هم اشاره کرد و اظهار داشت: از زمان ورود تلفن همراه به کشورمان در سال ۷۳ با ۱۰ هزار شماره تا این زمان که به ۱۰۰ میلیون مشترک رسیده، شاهد توسعه و گسترش خدمات و نسل های گوناگون خدماتی به مشترکان بوده ایم.
وی در خاتمه از مشترکین سرویس adsl خواست در مناطقی که سرویس vdsl برقرار شده است، طی درخواستی، از آن بهره مند شوند.
یک کارشناس حوزه فناوری نیز در خصوص نسل جدید اینترنت با پهنای باند بالاتر، گفت: نسل اول سرویسهای VDSL مبتنی بر سیمهای مسی با توانایی انتقال فرکانس ۲۵ کیلوهرتز تا ۱۲ مگاهرتز هستند. این سیگنال نشان میدهد نسل اول VDSL میتواند سرعت دانلود ۵۲ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود ۱۶ مگابیت بر ثانیه را ارائه دهد.
حسین حسینی منش افزود: سرویسهای VDSL این پتانسیل را دارند که سرعت آپلودی در حدود ۶۰ مگابیت بر ثانیه را به کاربر ارائه دهند؛ البته دریافت این سرعت بالا، به معیارهای مختلفی از جمله فاصله تا سوییچهای VDSL شرکت ارائه دهنده اینترنت بستگی خواهد .
وی با بیان اینکه اینترنت VDSL گزینهای مناسب برای کسب وکارهای کوچک که دارای شبکههای داخلی هستند نیز به شمار میرود، افزود: برای کاربرانی که استفاده بسیار گستردهتری از اینترنت دارند یا حتی خانوادههای پرجمعیت و کسبوکارهای بزرگ، در محل هایی که هر روز چندین دستگاه به صورت همزمان حجم زیادی از داده را از طریق اینترنت منتقل میکنند، اینترنت فیبری بهترین عملکرد را داشته و تجربه کاربران ثابت کرده که مناسبترین گزینه است.
****
کارشناسان عرصه فناوری، فناوریهای دیجیتال را به دو دسته فناوریهای نگهدارنده و فناوریهای تحولآفرین تقسیم میکنند و ادعا دارند که بکارگیری فناوریهای نگهدارنده در هر برهه زمانی در سازمانها منجر به کسب مزیت رقابتی نمیشود، اما عدم وجودشان میتواند فعالیت روزانه سازمان و حتی هر کاربری را مختل کند که اینترنت مثال خوبی برای این دسته از فناوریها است؛ اما فناوریهای تحولآفرین، آن دسته از فناوریهایی هستند که نبودشان لزوما باعث اختلال در عملکرد یک سازمان نمیشود، اما حضورشان میتواند منجر به کسب مزیت رقابتی شود.
به هر روی، با نگاهی به گذشته، درمییابیم که تقریباً هر ۱۰ سال یک بار نسل جدیدی از شبکههای سلولی توسط تلاشگران عرصه ارتباطی ارائه شده است، فناوری ای که از نسل ۱G تا ۵G مسیر توسعه را در پیش گرفته و اکنون شاهد آن هستیم که اینترنت نسل اول با کیفیت بسیار اندک، تنها قدر بود سرویس های صوتی آنالوگ را پشتیبانی کند و اکنون استفاده از این سرویس و البته سرویس هایی که در آینده رونمایی خواهند شد، تجربهای عمیقتر و همهجانبهتر را در ذهن مردم به یادگار خواهد گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید