تو اکنون ازین بند بگسل گره
قدیم ترها، میتوانستیم بگوییم میدان مرکزی میوه و تره بار قزوین در جنوبی ترین نقطه شهر واقع شده است، جایی عمدتا خای از سکنه یا با سکنه محدود، با دسترسی آسان به بازارهای استان های همجوار؛ میدان تره باری که با قرارگیری در موقعیت جغرافیایی مطلوب، احتمالا نه تنها نیاز روز استان قزوین بلکه جمعیت قابل توجهی از استان های همجوار را نیز تامین می کرد و به عبارتی قزوین محلی برای داد و ستد و خرید و فروش کالاهای مرتبط با میوه و تره بار در استان های شمال به جنوب و حتی شرق به غرب کشور بود.
دشت حاصلخیز قزوین که با وجود مساحت حدود ۱ درصدی از کل مساحت کشور، تامین حدود ۵ درصد از محصولات کشاورزی کل کشور را عهده دار بوده است و از سوی دیگر همجواری با استان های شمالی و همینطور استان های زنجان، همدان و اراک از سوی دیگر، موجب شده تا قزوین نقش یک موزع قدرتمند را در این خصوص بازی کند.
حالا اما با رشد استان قزوین میتوان گفت که میدان میوه و تره بار که در محدوده نزدیک به مرکز شهر واقع شده است، با مساحت ۱.۷ هکتار و فعالیت بیش از ۱۰۰ حجره متفاوت، دیگر پاسخگوی نیاز قزوین نیست و به عقیده بسیاری از حجره داران، کارکرد خود را از میدان مرکزی میوه و ترهبار به یک بازارچه محلی تقلیل داده است.
- زباله، کامیون و ترافیک، سهم جنوب شهر نشین ها از میدان میوه و تره بار
احتمالا بررسی آمارهای تصادفات ترافیکی در قزوین خبر از تاثیرگذاری زیاد ازدحام خودروها، حضور کامیون ها و نبود پارکینگ مناسب در حوالی میدان میوه و تره بار قزوین در ساعات آغازین روز میدهد، خبری که البته برای ساکنین این محله ها دور از باور نیست، چرا که به گفته فتانه اسفندیاری از ساکنین منطقه ۱ شهرداری قزوین، تصادف، ترافیک و زباله، سهم هر روزه اهالی جنوب شهر از میدان میوه و تره بار است.
وی میگوید: اگر فقط یک بار حوالی ساعت ۶ تا ۱۰ صبح از محدوده دوراهی همدان تا فلکه انگور را پیاده طی کنید، متوجه می شوید که چه تعداد کامیون و ماشین سنگین حامل میوه و تره بار وارد شهر می شود که برای ساکنین این مناطق نیز مشکلات زیادی را ایجاد میکند.
وی گفت: من با وجود این که مدرسه فرزندم تا منزل فاصله زیادی ندارد اما از ترس تصادفات هر روزه در این خیابان و وجود ماشین های سنگین، مجبورم فرزندم را خودم تا مدرسه برسانم، البته این نگرانی فقط مربوط به من نیست و تقریبا همه ساکنین این محله همین نگرانی را داریم.
آقای رسولی از دیگر ساکنین این محله است که در حال عبور از میدان میوه و تره بار قزوین با او هم صحبت می شویم.
او می گوید: برای ما این میدان ذهنیتی به جز کثیفی و آلودگی را تداعی نمی کند؛ هر روز چندین ماشین ضایعات میوه و تره بار فاسد شده باید از میدان جا به جا شود که حتی برای چند ساعت بیشتر ماندن این زباله ها باید فکری کرد به خصوص در فصل تابستان که این ضایعات بیشتر هم می شود و البته مشکلاتی مثل حضور کودکان و افراد زباله گرد و معتادین را اگر نخواهم به آن اضافه کنم!
جابه جایی میدان میوه و تره بار از ایده تا اجرا
این که نخستین بار در اواخر دهه ۸۰ جا به جایی میدان میوه و تره بار قزوین از سوی مسوولین وقت مطرح شد، حداقل در بین کسبه میدان میوه و تره بار و مسوولین قزوین برکسی پوشیده نیست، اما این که دقیقا در این سال ها چه اقداماتی برای اجرایی شدن این ایده انجام شد، قطعا در هاله ای از ابهام قرار دارد.
اختصاص چندین باره زمین، اما و اگرها در خصوص تمایل کسبه به جابه جایی و ممانعت کسبه از خروج از مرکز شهر و هزینه های هنگفت مورد نیاز برای اجرای این طرح از مهم ترین مواردی است که بارها از سوی مسوولین وقت مورد بررسی قرار گرفته است، اما چیزی که به عنوان برآیند همه این اتفاقات امروز در برابر مردم قرار دارد، باقی ماندن همان مشکل همیشگی است.
- تقلیل کارکرد میدان میوه و تره بار به بازارچه محلی
رسولی از فعالین میدان و میوه و تره بار قزوین می گوید: برای من و امثال من که از حدود ۴۰ سال گذشته در میدان میوه و تره بار قزوین فعالیت کرده ایم، دیدن این که میدان مرکزی قزوین از یک مرکز بزرگ برای خرید و فروش میوه و سبزیجات، معامله با استان های دیگر و حتی صادرات و واردات به یک بازارچه محلی تبدیل شده است، اصلا قابل پذیرش نیست.
وی معتقد است؛ همانطور که واقع شدن میدان میوه و تره بار در یکی از محلات پر جمعیت کنونی شهر برای مردم مشکل آفرین شده است، برای حجره داران و میدان میوه و تره بار نیز مساله آفرین است، چرا که باعث شده میدان و میوه و تره بار به یک مرکز بزرگ برای خرده فروشی میوه تبدیل شود.
- جا به جایی میدان میوه و تره بار مطالبه ساکنین منطقه یک شهرداری قزوین
مدیر منطقه یک شهرداری قزوین نیز در خصوص این موضوع معقتد است؛ امروز جا به جایی میدان میوه و تره بار قزوین به مطالبه ساکنین منطقه یک شهرداری قزوین تبدیل شده است.
سید مهدی حاجی رضی بیان می کند: میدان و میوه تره بار جدای از این که موجب حضور ماشین های سنگین در این منطقه از شهرداری شده است، به دلیل جاذبه ای که برای مردم برای خرید مستقیم از این مکان وجود دارد موجب ازدحام وانت بارها در خیابان های اطراف نیز شده است.
وی بیان کرد: ترکیب این دو مساله با هم موجب شده است تا مساله میدان میوه و تره بار و انتقال آن در این منطقه به یکی از چالش های مدیریت شهری تبدیل شود.
حاجی رضی گفت: در حال حاضر مدیریت وانت بارها از یک سو و تلاش برای همراهی با مدیریت شهری از سوی دیگر به عنوان دو راهکار کنونی برای حل مشکل ساکنین این منطقه در دستور کار قرار دارد که امیدواریم تا حدودی بتواند تا زمان جا به جایی میدان میوه و تره بار و اختصاص فضا پاسخگوی نیاز مردم باشد.
مدیر منطقه یک شهرداری قزوین با بیان اینکه طبیعتا مساله جا به جایی میدان میوه و تره بار از توان و وسع شهرداری منطقه خارج است، افزود: در حوزه فعالیت وانت بارها و ساماندهی فعالیت این افراد نیازمند همراهی دستگاه های دیگر نیز هستیم و در این شرایط ایجاد بازارچه های محلی، تخصیص فضا برای حضور دائمی وانت بارها و برخورد با متخلفین به عنوان مسکن های موقتی از سوی شهرداری منطقه یک در دستور کار است.
- انتخاب زمین، گام نخستی که باید محکم برداشته شود
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی قزوین اما خبر از انتخاب زمین برای جا به جایی میدان و میره و تره بار می دهد.
اصغر الهیاری می گوید: تاکنون در چندین مرحله زمین های مختلفی برای جا به جایی میدان میوه و تره بار در قزوین انتخاب شده است اما در مراحل مقدماتی و مطالعاتی زمین مورد تایید قرار نگرفته است.
وی اضافه می کند: در حال حاضر اما با مساعدت و پیگیری شهردار کنونی، زمین جدید برای جا به جایی میدان میوه و تره بار انتخاب شده است و در فاز مطالعاتی قرار دارد و شورای شهر کنونی نیز با جدیت پیگیر اجرایی شدن این مساله است.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی قزوین اظهار می دارد: جا به جایی میدان میوه و تره بار امروز به یک ابر پروژه تبدیل شده است، چرا که اختصاص زمینی که بتواند در سال های آینده نیز پاسخگوی نیاز مردم باشد و بیش از ۱۰۰ حجره را در خود جای دهد، نیازمند اعتباری کلان است و همراهی کارگروه زیربنایی استان را می طلبد.
- افزایش بازارچه های محلی به حذف واسطه ها منتهی می شود
الهیاری بیان کرد: به هر حال مدیریت قیمت از یک سو و افزایش دسترسی مردم از سوی دیگر در صورت جا به جایی میدان میوه و تره بار، برای ما نیز دو چالش اساسی است که راهکارهایی برای کنترل وضعیت در نظر گرفته شده است که نخستین و احتمالا اثرگذار ترین این راهکارها افزایش بازارچه های دائمی و موقتی در شهر است.
وی گفت: تلاش ما این است که برای هر کدام از مناطق شهرداری قزوین ۳ بازارچه میوه و تره بار داشته باشیم که بر همین اساس برنامه ریزی ها برای افزایش تعداد میادین محلی آغاز شده است و به زودی شاهد بهره برداری از تعدادی از این بازارچه های محلی در مناطق مختلف شهری قزوین خواهیم بود.
- همراهی مردم رمز رونق بازارچه های محلی
وی عنوان کرد: در مرحله نخست باید وانت بارها و دست فروشان متوجه استقبال مردم از بازارچه های محلی باشند تا حضور در بازارچه را بر فعالیت کنار خیابان ترجیح دهند و این مساله جز با همراهی مردم امکان پذیر نیست.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی قزوین افزود: تا زمانی که مردم از وانت بارها خرید کنند، حتی کسبه ساکن در داخل بازارچه ها هم تمایل برای خریداری ماشین و خروج از بازارچه خواهند داشت و ما نخواهیم توانست آشفتگی بصری، گره های ترافیکی و نظارت مستقیم بر فروش کالا را در داخل شهر را ساماندهی کنیم که امیدواریم با همراهی مردم به زودی بتوانیم در این خصوص با رونق بازارچه های محلی، شاهد اتفاقاتی خوب در استان قزوین باشیم.
الهیاری در پایان گفت: خوشبختانه امروز شاهد این هستیم که ۴ روز بازار دایر شده در نقاط مختلف شهر با استقبال خوب مردم و کسبه مواجه شده است و در روز فعالیت روز بازارها تا حد زیادی شاهد کاهش فعالیت وانت بارهای سیار در داخل شهر هستیم که نشان از اعتماد مردم به بازارچه محلی و علاقمندی کسبه به بهره مندی از این فضا دارد.
- دست مردم و خرده فروشان از میوه ارزان کوتاه می شود
میدان میوه و تره بار همانقدر که موجب دردسر ساکنین جنوب شهر قزوین شده، برای بسیاری از مردم قزوین به مرکزی برای تهیه میوه ارزان هم تبدیل شده است، از این رو جا به جایی میدان میوه و تره بار برای خیلی از مردم قزوین نگرانی از تامین میوه ارزان قیمت را به همراه دارد؛ نگرانی که ظاهرا بی مورد هم نیست، چرا که اگر صبح ها سری به حوالی میدان میوه و تره بار قزوین بزنید، با خرده فروشان زیادی مواجه می شوید که نیاز خود را مستقیما از میدان میوه و تره بار تهیه می کنند.
محسن زاکانی از خرده فروشانی است که در یکی از خیابان های شهر میوه فروشی دارد؛ او می گوید: درست است که هر روز برای تهیه میوه تازه مدت زیادی را در ترافیک جنوب شهر سپری می کنیم اما با ماشین شخصی خود، ملزومات روز مغازه را تهیه می کنم، در صورتی که اگر میدان تره بار از شهر منتقل شود ما خرده فروشان مجبوریم میوه را از واسطه ها تهیه کنیم.
وی بیان کرد: قطعا اگر میوه گرانتر به دست ما برسد، به دست مشتری هم با قیمت بالاتری خواهد رسید اما خب از سوی دیگر موجب می شود مردم دیگر مستقیم از میدان میوه نخرند و فروش خرده فروشان هم بیشتر خواهد شد.
خانم محمدی نیز از بانوان قزوینی است که برای خرید از میدان میوه و تره بار مراجعه کرده است. وی می گوید: من هر از گاهی با همسرم برای خرید میوه و صیفی جات به میدان مراجعه می کنیم اما با شنیدن خبر جا به جایی این میدان کمی نگران شدیم، چرا که اگر این مرکز جا به جا شود قطعا دیگر نمی توانیم مستقیم از عمده فروش خرید کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید