ترافیک قزوین را میبلعد/ اینجا حق تقدم با خودروهای شخصی است!
رقیه کشاورز/ ترافیک قزوین سالیانی است که هر صبح و عصر، شهروندان را میآزارد و علیرغم رفت و آمد ادوار گوناگون، این معضل هنوز آن گونه که باید و شاید، حل نشده و ارائه راهکارهای غیرکارشناسی، گرهای بر گرههای کور ترافیک قزوین افزوده است.
خود را در جایگاه رانندهای در نظر بگیرید که پس از ساعتها اتلاف وقت در زمان اوج ترافیک، پشت چراغ قرمز و شاید هم در مسیر خیابانهای نه چندان بزرگ قزوین قرار میگیرد که برای رسیدن به مقصدی کوتاه و نزدیک باید مدتی را پشت آن توقف کند و هنگام سبز شدن چراغ، تنها ۲۰ ثانیه فرصت عبور از تقاطع را داشته باشد، در غیر این صورت بار دیگر هم باید معطل بماند.
تصور کنید الان این راننده دیگر اعصابی برایش باقی نمانده و سرنشینان احتمالی را هم به آن بیافزایید.
حتما شما هم متوجه ازدیاد و ازدحام در خیابان ها شده اید؛ خیابانهایی که عرض و طول آن پاسخگوی تعداد روزافزون خودروها نیست و چون چاره ای برای ازدیاد خودروها وجود ندارد، شاهد اجرای طرحهایی می شویم که گره ترافیک را کورتر میکند.
پارک کردن غیرکارشناسی شده خودروها در مسیرهای پرتردد شهر، تمایل کمتر شهروندان به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و نبود فرهنگسازی مناسب در این زمینه و البته محدود بودن تعداد اتوبوسها در برخی از مسیرهای شهر، تنها بخشی از مشکلات ترافیکی شهر است.
هرچند سیاستهایی برای دسترسی شهروندان به حمل و نقل عمومی اجرا شده، اما رضایت چندانی در نگاه شهروندان ایجاد نشده است و خلاهای موجود در این بین نتوانسته مرهمی بر معضل ترافیک شهری باشد.
اجرای طرح جامع ترافیک گامی موثر در کاهش ترافیک
طرح جامع حمل و نقل و ترافیک را شاید بتوان از طرحهای مناسبی عنوان کرد که در حل بخشی از معضل ترافیک شهری موثر بوده است.
رئیس کمیسیون عمران و امور زیربنایی شورای شهر قزوین در گفتوگو با خبرنگار پیام شهر، توجه به موضوع ترافیک را یکی از مهمترین برنامههای شورای ششم عنوان میکند و میگوید: تهیه طرح جامع ترافیک شهر قزوین توسط معاونت حمل و نقل ترافیک شهرداری از چند ماه گذشته در دستور کار قرار گرفته بود که در حال حاضر اجرا میشود.
مهدی مهدیخانی میافزاید: همچنین هموار شدن گرههای کور ترافیکی برخی از نقاط شهر مانند خیابان نادری به سمت سبزه میدان و سعدی به سمت بازار، در طرح جامع ترافیک گنجانده شده که البته به علت افزایش تعداد خودروها، نیازمند بازنگری است.
وی با اذعان به اینکه تلاش داریم معضل ترافیک را برای مناطق جنوبی از جمله مرکز شهر قزوین به صورت ویژه حل کنیم، تصریح میکند: تغییر زمان بندی مناسب چراغهای راهنمایی و رانندگی، توانسته بخشی از بار ترافیک را کاهش دهد.
رشد فزاینده خودروهای شخصی و البته تکسرنشین، معضل ترافیک را دوچندان کرده است و امروز در خیابانهای شهر کمتر کسی ترجیح میدهد از وسایل نقلیه عمومی استفاده کند.
هرچند در نگاه نخست، این امر به نفع رانندگانی است که با وسیله شخصی سریعتر به مقصد مورد نظر میرسند، اما نگاه کارشناسی آن را تهدیدی برای ترافیک میداند؛ مقایسه کنید در استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و شخصی چه تفاوتهایی وجود دارد و کدامیک برای شهر مقرون به صرفهتر است؟
عضو شورای اسلامی شهر قزوین ضمن اشاره به مهمترین علت افزایش ترافیک در سطح شهر میگوید: بخشی از ترافیک مربوط به افزایش تعداد خودروها در سطح جامعه به صورت محسوس به ویژه در سالهای اخیر است؛ عامل دیگر افزایش بار ترافیکی را میتوان در عدم گسترش جادهها و خیابانها دانست.
ناوگان اتوبوسرانی شهر قزوین بروزرسانی میشود
مهدیخانی تصریح میکند: امیدواریم با اعمال اقدامات اجرایی همچون بازگشایی برخی جادهها و کمربند سبز قزوین در سمت شرق و افتتاح پل امام رضا (ع) بار ترافیکی را در سطح شهر کاهش دهیم.
این عضو شورای شهر میگوید: شیوع ویروس کرونا طی دو الی سه سال اخیر در حوزه حمل و نقل عمومی و عدم استفاده از ناوگان اتوبوسرانی و ظرفیتهای این بخش، اثرات منفی خود را برجای گذاشته است و چنین شرایطی موجب شده نحوه استفاده شهروندان از وسایل حمل و نقل عمومی تغییر کند و به دلیل رعایت ضوابط بهداشت، استقبال کمتری در این بین نشان دهند.
وی ادامه می دهد: بعد از پیک کرونا، نحوه استفاده شهروندان از وسایل حمل و نقل عمومی تغییر پیدا کرد و مردم اقبال بیشتری به آن نشان دادند؛ براین اساس بروزرسانی و بازنگری خطوط اتوبوسرانی از جمله سیاستهای همکاران در بخش اتوبوسرانی بوده و قرار است به منظور رضایتمندی بیشتر شهروندان، فاصله زمانی تردد خودروها در مسیرهای دارای مسافر بیشتر، کمتر شود.
مهدیخانی بیان می کند: در راستای فرهنگسازی استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، سازمان حمل و نقل و ترافیک باتوجه به اوقات فراغت دانشآموزان و خانوادهها در تابستان، تلاش میکند با حضور در بوستانها و فضاهای سبز و با اطلاعرسانی و فرهنگسازی به شهروندان، گام موثری را در تشویق آنها به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی بردارد و البته سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری فعالیتهای خود را در این خصوص آغاز کرده است.
عضو شورای اسلامی شهر قزوین یادآور میشود: به دنبال انتقال مراکز جاذب سفر از محلهای پرترافیک به محلهای کم ترافیک هستیم؛ همچنین جابهجایی بازارچه میدان میوه و تره بار یکی دیگر از برنامههای پیشبینی شده شورای شهر و مدیریت شهری بوده که البته صحبتهای اولیه در این خصوص صورت گرفته است.
وی بیان میکند: یکی از معضلات دیگر ترافیک، مربوط به ایام بازگشایی مدارس در ماههای آینده بوده و برای حل این مشکل بین معاونت حمل و ترافیک و راهنمایی و رانندگی رایزنیهایی انجام شده است.
مهدیخانی با اشاره به زمان پیک ترافیک و تراکم شهر قزوین اذعان میکند: بار ترافیکی بیشتر در ساعات ابتدایی صبح و بازگشایی ادارات، حوالی ظهر و ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه، همزمان با تعطیلی ادارات و سه الی چهار ساعت قبل و دو ساعت بعد از غروب آفتاب قابل مشاهده است.
رئیس کمیسیون عمران و امور زیربنایی شورای شهر قزوین در پایان میگوید: البته در حال حاضر به علت تعطیلی مدارس، بار ترافیک در ابتدای صبح و ۱۳و ۳۰ دقیقه بعدازظهر و بعد از تعطیلی ادارات کمتر بوده و نگرانی ما مربوط به افزایش بار ترافیک همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید است.
برای بررسی هرچه بیشتر مساله به سراغ اسماعیل عرشیان، مسوول ذی ربط در شهرداری قزوین رفتیم.
سرپرست معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین در گفتوگو با خبرنگار پیام شهر قزوین میگوید: موضوع ترافیک به سه مولفه؛ آموزش و فرهنگ، اعمال قانون و اقدامات فنی و مهندسی بستگی دارد؛ هر میزان به این سه مولفه کمتر توجه شود، شاهد افزایش بار ترافیک به ویژه در هسته شهر خواهیم بود و شهر قزوین از این موضوع مستثنی نیست.
اسماعیل عرشیان میافزاید: در تأمین زیرساختهای فنی و مهندسی بعد از تصویب مطالعات جامع حمل و نقل که در سال ۹۳ اتفاق افتاد، اقدامات مناسبی در راستای تأمین زیرساختها با تأکید بر تقاطعهای غیر همسطح و ساخت شبکه تندراهی صورت گرفت که از ۴۴ تقاطع غیرهم سطح پیشبینی شده، ساخت ۳۰ تقاطع تکمیل شده است.
کاهش بار ترافیک منوط به استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی است
وی ادامه میدهد: در مطالعات جامع، موضوعات مختلفی مانند توسعه حمل و نقل عمومی و استفاده از ناوگان اتوبوسرانی و دوچرخه سواری به ویژه در هسته مرکزی شهر مدنظر قرار گرفته است.
این مسوول میگوید: تا زمانی که در هسته مرکزی شهر نسبت به ساخت پاساژ و کاربریهای جاذب سفر مانند مطب پزشکان، مدارس غیر انتفاعی و غیره اقدام شود، میزان مراجعه رانندگان خودروی شخصی به این نقاط بیشتر میشود، در حالی که در طرح مطالعات جامع بیان شده نباید در مسیرهای پرتردد توسعه پارکینگ داشته باشیم؛ این تناقض شرایط را به سمت افزایش گرههای ترافیکی میبرد.
عرشیان ادامه میدهد: از سوی دیگر باتوجه به اعمال قانون، باتوجه به کمبودهایی که در حوزه پلیس راهور وجود دارد، شاهد تشدید جریان ترافیک خواهیم بود.
وی تصریح میکند: عدم اولویت دادن به حمل و نقل عمومی در حوزه ناوگان اتوبوسرانی، مطمعناً عدم کارایی سیستم حمل و نقل عمومی را به همراه دارد و مردم ترجیح میدهند از وسایل نقلیه شخصی استفاده کنند؛ تا زمانی که سیستم حمل و نقل در اولویت قرار نگیرد و مدت زمان سفر در آن نسبت به خودروی شخصی کاهش نیابد، اولویت انتخاب مردم خودروی شخصی خواهد بود.
این مسوول ادامه میدهد: از شهروندان درخواست داریم توجه بیشتری به سیستم حمل و نقل عمومی داشته باشند و از خودروی شخصی کمتر استفاده کنند.
عرشیان میگوید: اعمال قانون و برخورد با متخلفان و اجرای دقیق مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک و توسعه حمل و نقل عمومی، توجه به عابر پیاده و دوچرخه از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از ترافیک است.
وی اظهار میکند: در توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی که بیشتر اتوبوس و تاکسی مدنظر است، در حوزه اتوبوسرانی در حال حاضر ۲۸ خط اتوبوسرانی فعال است و شهر قزوین و حومه را تحت پوشش قرار میدهد؛ اقدامات مناسبی در توسعه مناسبی در حوزه ناوگان اتوبوسرانی طی سالهای گذشته صورت گرفته و متوسط عمر ناوگان اتوبوسرانی زیر ۱۰ سال است اما با توجه به هزینه بالای تعمیرات و لوازم یدکی، حال بخش خصوصی در حوزه اتوبوسرانی مناسب نیست.
سرپرست معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین میگوید: مهمترین چالش فعلی ما هزینه تمام شده سفر است؛ هزینه تمام شده هر سفر سه هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هر مسافر در شهر قزوین است؛ از این میزان، یکهزار تومان توسط مسافر و شهروندان و مابقی توسط شهرداری و دولت پرداخت میشود.
عرشیان تصریح میکند: اقدامات مناسبی در ناوگان اتوبوسرانی و بازسازی ناوگان فرسوده صورت گرفته و خرید اتوبوسهای جدید از جمله ۵۰ دستگاه در دستور کار شهرداری و شورای اسلامی شهر قزوین قرار گرفته است.
وی میگوید: در بازسازی اتوبوسهایی که ارزش بازسازی دارند، تصمیم گرفته شده که در قالب توافقنامه شهرداری با صندوق کارآفرین بازسازی صورت بگیرد.
این مسوول بیان میکند: باتوجه به فرسودگی بیش از ۷۵ درصد ناوگان تاکسیرانی، همه تلاش ما این است از نوسازی ناوگان فرسوده در حوزه تاکسی بهره بگیریم.
عرشیان ادامه میدهد: جمعآوری و اسقاط همه تاکسیهای پیکان از جمله سیاستهای پیشبینی شده است که در حال حاضر ۸۹ دستگاه تاکسی پیکان در استان وجود دارد و تلاش میکنیم در سالجاری شاهد جشن خروج تاکسی پیکان از ناوگان باشیم.
وی یادآور میشود: پرداخت تسهیلات کم بهره تا سقف ۵۰ میلیون تومان برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی با اولویت خودروی پیکان را در سالجاری در نظر داریم.
رهاورد:
نزدیک به چند سال از مشکل ترافیک شهر قزوین میگذرد و برای حل این مشکل، طرحها و برنامههای مختلفی از سوی متولیان ارائه و اجرا شده است، اما فرهنگسازی مناسب در شهر لازمه تحقق شهر ایدهآل برای شهروندان است. ترافیک قابل کنترل است اگر بخواهیم؛ اگر هرکس اعم از مسوولین شهرداری، فرهنگی، نیروی انتظامی و به ویژه شهروندان حقوق شهروندی را رعایت کنند، مشکل ترافیک شهر قزوین حل میشود.
دیدگاهتان را بنویسید