پیام‌شهر گزارش می‌دهد؛

بررسی وضعیت حمل و نقل درون شهری قزوین

بی شک، برنامه‌ریزی برای داشتن حمل و نقل پایدار، اثرات توسعه‌ای خود را در کارایی اقتصادی، موضوعات زیست‌محیطی، مصرف منابع و عدالت اجتماعی بر جای می‌گذارد از همین رو مدیریت شهری طی سال های اخیر شعار توسعه حمل و نقل عمومی شهر قزوین و رسیدن به استانداردهای جهانی را در دستور کار خود قرار داده است. بهسازی پیاده‌روها، کاهش گره‌های ترافیکی شهر، تعبیه روشنایی مطلوب، آسفالت و ایمن سازی خیابان‌ها، خط‌کشی و علامت‌گذاری خیابان‌ها و نصب و تعبیه دوربین‌های نظارتی از مواردی هستند که مدیریت شهری در کیفیت بخشی به زندگی شهروندان احساس وظیفه دارد.
اشتراک گذاری
10 دی 1401
181 بازدید
نویسنده : فریبا قاسمی
کد مطلب : 899

بی شک یکی از شاخصه‌های توسعه یافتگی شهرها، پیشرفت در حوزه حمل و نقل است؛ از این رو می‌‌توانیم ادعا کنیم که حمل و نقل تاثیر بسزایی در توسعه شهرها دارد و درصورت مطلوب و استاندارد بودن، می‌تواند در پایداری محیط اجتماعی، مشارکت شهروندی و تامین آسایش شهروندان اثر گذار باشد.

بسیاری ازکارشناسان و فعالان حوزه شهری معتقدند؛ هر واحد رشد اقتصادی در استان مستلزم یک و نیم تا ۲واحد رشد در حوزه حمل و نقل است و به همین جهت از آن به عنوان زیربنای توسعه نام برده می‌شود.

بی شک، برنامه‌ریزی برای داشتن حمل و نقل پایدار، اثرات توسعه‌ای خود را در کارایی اقتصادی، موضوعات زیست‌محیطی، مصرف منابع و عدالت اجتماعی بر جای می‌گذارد از همین رو مدیریت شهری طی سال های اخیر شعار توسعه حمل و نقل عمومی شهر قزوین و رسیدن به استانداردهای جهانی را در دستور کار خود قرار داده است.

بهسازی پیاده‌روها، کاهش گره‌های ترافیکی شهر، تعبیه روشنایی مطلوب، آسفالت و ایمن سازی خیابان‌ها، خط‌کشی و علامت‌گذاری خیابان‌ها و نصب و تعبیه دوربین‌های نظارتی از مواردی هستند که مدیریت شهری در کیفیت بخشی به زندگی شهروندان احساس وظیفه دارد.

در همین راستا نشریه پیام شهر به وضعیت حمل و نقل شهری قزوین پرداخته است.

  • توسعه پایدار شهر نیازمند حمل و نقل استاندارد

یک کارشناس شهرسازی و از شهروندان قزوینی در خصوص میزان رضایتش از حمل و نقل درون شهری می‌گوید: حمل و نقل شهر قزوین نسبت به استانداردهای جهانی فاصله داشته، اما در مجموع نسبت به سایر استان‌ها وضعیت بهتری دارد.

محمدهادی نظری با بیان اینکه، شبکه‌های حمل و نقل از عوامل مهم و مؤثر بر قابلیت‌های توسعه مناطق شهری به شمار می‌روند، بیان می‌کند: تغییر سامانه‌های حمل و نقل سنتی و احداث و استفاده از شبکه جدید حمل و نقل یکی از نیازهای قزوین در حوزه حمل و نقل پایدار است که طی سالیان گذشته اقداماتی در خصوص آن صورت گرفته، اما به نظر نبود بودجه کافی سبب شده تا بسیاری از برنامه ریزی های مدیریت شهری در این زمینه ناکام بماند.

وی با اشاره به فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی شهر قزوین هم اظهار می‌کند: متاسفانه شهر قزوین، در بحث ناوگان‌های تاکسی‌رانی و اتوبوس‌رانی از فرسودگی رنج می‌برد؛ البته فرسودگی اتوبوس‌های درون شهری بیش از تاکسی‌ها به چشم می‌آید. از طرفی نبود ناوگان حمل و نقل شهری در برخی مناطق از جمله شهرک تازه تاسیس بهارستان، پونک، ملاصدرا و خیابان هادی‌آباد از دیگر مسائلی است که انتظار می‌رود مدیریت شهری نسبت به آن اهتمام ورزد.

وی ادامه می‌دهد: داشتن قطار سریع‌السیر از دیگر نیازهای شهر قزوین که البته با توجه به قدمت برخی بافت‌های قدیمی و وجود قنات‌ها و سرداب‌ها در شهر، لازم است تدبیری در خصوص زیرساخت های آن برای مناطق جدید صورت بگیرد.

نظری ادامه می‌دهد: در علوم شهرسازی، پایداری شهر و پایدار بودن حمل و نقل منوط به رعایت چند اصل است؛ یکی از شرط‌ها داشتن هوای پاک، فضای آرام و ایمن است که متاسفانه هیچ یک از ناوگان‌های حمل و نقل عمومی شهر از این مولفه های ابتدایی برخوردار نیستند.

  • مولفه های حمل و نقل موفق

وی با بیان اینکه، زمانی می‌توانیم حمل و نقل یک شهر را موفق بدانیم که میزان رضایت مندی شهروندانش بالا باشد، می‌گوید: تکنولوژی‌های وسایل حمل و نقل همگانی به ویژه اتوبوس، باید پاسخگوی نیاز شهروندان و معلولان باشد و این قشر امکان استفاده از این وسایل را به راحتی داشته باشند. از دیگر عوامل افزایش انگیزه در شهروندان برای استفاده از حمل و نقل عمومی، داشتن سیستم حمل و نقل روان، سریع، ایمن، مطمئن، پاک همراه با ایجاد یک فضای آرام و با آسایش شهروندان، داشتن اطمینان به زمان بندی اتوبوس، کرایه عادلانه، نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و فراهم کردن اتوبوس‌های با کیفیت است.

وی در پایان صحبت های خود اظهار می‌کند: قزوین نیازمند مناسب سازی هرچه بیشتر در بحث پیاده‌روها و احداث پیاده‌راه درون شهری است. همچنین وضعیت پیست های دوچرخه سواری در قزوین مطلوب نیست. نبود محل پارک در برخی خیابان های پر تردد و همچنین گره‌های کور ترافیکی در شهر قزوین از دیگر مشکلات حمل و نقل در قزوین است.

 در همین راستا به سراغ مجتبی جانی، مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین رفتیم.

  • توسعه پایدار شهر، اولویت شهرداری

مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک با بیان اینکه، توسعه پایدار شهر یکی از اولویت‌های شهرداری قزوین است، می‌گوید: سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قزوین، بر اساس اختیارات و وظایفی که دارد، در تلاش است تا میزان رضایت مندی شهروندان را در حوزه حمل و نقل افزایش دهد.

جانی ادامه می‌دهد: خط‌کشی طولی معابر سطح شهر قزوین، خط کشی گذرگاه های عابرین پیاده، رنگ آمیزی سرعت کاه‌ها، تجهیز، نوسازی و شست و شوی چراغ های راهنمایی و رانندگی در معابر و تقاطع شهر، تعمیر و نگهداری آسانسورهای عمومی شهر و همچنین پله های برقی، شست و شوی پل‌های عابر پیاده، شست و شوی تابلوهای راهنمایی و رانندگی و تابلوهای معرفی مسیر، شست و شوی ملزومات ترافیکی شهر، آرام سازی معابر حادثه خیز و ارتقا فرهنگ ترافیکی از جمله اقداماتی است که توسط این اداره صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه، از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر ۱۵۰ هزار مترطول خط کشی معابر در شهر قزوین صورت گرفته است، اظهار می‌کند: خیابان اصفهان، خیابان راه آهن، بلوار شهید چگینی، خیابان فلسطین، حدفاصل تالار شهر تا مزار شهدای گمنام باراجین، حدفاصل چهارراه ولیعصر تا پل قدس، بلوار شهید لشگری، بلوار شهید بابایی، بلوار سردار سلیمانی و بلوار رزمندگان از خیابان هایی بودند که خط کشی شدند.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک عنوان می‌کند: همچنین از ابتدای سال جاری تاکنون ۲ هزارو ۳۳۰ مترمربع از گذرگاه‌های عابر پیاده سطح شهر خط کشی شدند.

وی ادامه می‌دهد: رنگ آمیزی گذرعرضی عابرین پیاده با اولویت مدارس و نقاط حادثه‌خیز در دستور کار قرار گرفته و در همین راستا بلوار شهید چگینی به دلیل وجود دبیرستان دخترانه سعادت، بلوار سعادت به دلیل وجود دبیرستان حاجی میرصادقی، پروین اعتصامی، دبستان دهخدا و دبستان شهید مسعود پرویز، خیابان عدل به دلیل وجود دبستان شهید نقدی، خیابان نواب جنوبی به دلیل وجود دبستان ابوترابی و کانون معلولین، میدان حسن‌پور به دلیل وجود دبستان شهید مجید شهریاری، خیابان سعدی به دلیل وجود هنرستان پویش و چمران، خیابان نواب جنوبی به دلیل وجود هنرستان شهید محمدجواد جمشیدبیگی، خیابان نواب شمالی به دلیل وجود دبیرستان شرافت، خیابان مولوی به دلیل وجود دبستان تقوی، خیابان راه آهن به دلیل وجود مدرسه خانبان، منطقه چوبیندر به دلیل مدرسه دارالفنون و خیابان هلال‌احمر به دلیل وجود مدرسه پاسداران نجف‌آباد مدرسه مرضیه و آفرینش مورد توجه قرار گرفتند.

جانی همچنین در خصوص وضعیت سرعت‌کاه های سطح شهر هم می‌گوید: ۲ هزار متر مربع رنگ آمیزی در سرعت کاه های معابر سطح شهر صورت گرفته است که شامل خیابان فلسطین، بلوار شهید بهشتی، خیابان اصفهان، خیابان راه آهن، بلوار شهید چگینی، بلوار شهید لشگری، بلوار شهید بابایی و بلوار سردار سلیمانی می‌باشد.

  • تبیین فرهنگ ترافیک برای شهروندان

وی با بیان اینکه آموزش فرهنگ ترافیک از دیگر برنامه های حایز اهمیت در حوزه حمل و نقل درون شهری است، تصریح می کند: یکی از مهم‌ترین مسایلی که در مقایسه وضعیت ترافیک و رفتارهای ترافیکی موجود در استان نمود پیدا می‌کند، نظم و انضباط در تردد، عدم تخطی از قوانین و الزام و احساس مسوولیت افراد به منظور رعایت قوانین و مقررات ترافیکی است و بنابراین، این خواسته جز با سرمایه‌گذاری و اهمیت آموزش حاصل نمی شود.

جانی با اشاره به معضلات ترافیکی شهر، می‌گوید: بخشی از راهکارهای برون رفت از مشکلات و معضلات ترافیکی شهر از طریق آموزش به شهروندان مرتفع می‌شود که در همین راستا سازمان حمل و نقل و ترافیک با نصب فیکسچرهای آموزشی در سطح شهر برای کاهش معضلات ترافیکی با مشارکت شهروندان گام برداشته است.

وی ادامه می‌دهد: آموزش فرهنگ ترافیکی با همکاری و همیاری آموزش و پرورش از مدارس آغاز شده و محور آموزش ها بر مبنای اجرای نمایش‌های ترافیکی و برگزاری مسابقات نقاشی در مدارس است.

وی همچنین در خصوص مناسب سازی تقاطع و معابر سطح شهر، با بیان اینکه برای مناسب سازی تقاطع غیر همسطح یادگار امام (ره)، بالغ بر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان هزینه شده است، می‌گوید: این مبلغ در نصب فونداسیون سه عدد تابلوی راهنمای مسیر، خط کشی ۲هزار متر طولی این پروژه، نصب چراغ سولار، نصب ۲۳۰ ست گاردریل و نصب کف خواب پل این پروژه صرف شده است.

  • ناوگان تاکسی رانی قزوین نوسازی می‌شود

مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری قزوین نیز از نوسازی ناوگان تاکسی‌رانی خبر می‌دهد.

محمدرضا وثوق‌نیا می‌گوید: در شهر قزوین تعداد ۳۴۰۰ دستگاه تاکسی و ۵۰ دستگاه ون به شهروندان خدمت‌رسانی می‌کنند که تا پایان سال بالغ بر ۱۰۰۰ تاکسی فرسوده شهر قزوین، نوسازی می‌شود.

به گفته وی بیش از ۷۰ درصد تاکسی‌های شهر قزوین یعنی ۱۸۰۰ دستگاه تاکسی فرسوده هستند.

‌وی ادامه می‌دهد: بر اساس استاندارد تعریف شده و ضوابط دولت، خودروهای معمولی پس از گذشت ۱۵ سال و تاکسی‌ها پس از گذشت۱۰ سال فرسوده می‌شوند.

مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری قزوین، بیان می‌کند: در سال‌های گذشته، دولت برای نوسازی تاکسی‌ها تسهیلات ارائه می‌کرد اما متأسفانه امسال چنین تسهیلاتی برای تاکسی داران عرضه نمی‌شود و فقط طبق تفاهم نامه‌ای که سازمان تاکسیرانی با صندوق کارآفرینی امید دارد، تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۰۰ میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد و اقساط ۶۰ ماهه برای خرید تاکسی تازه در نظر گرفته‌ شده است.

  • فرسودگی ۷۰ درصدی ناوگان اتوبوس‌رانی

مدیرعامل سازمان اتوبوس‌رانی شهرداری قزوین نیز در خصوص آخرین وضعیت این ناوگان می‌گوید: در حال حاضر ۱۲۵ اتوبوس در قزوین فعال هستند که ۷۰ درصد از آن ها فرسوده هستند.

سیدمحمد تقوی ادامه داد: سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین با هدف توسعه حمل و نقل درون شهری و بهبود نسبی رفاه شهروندی تعداد ۱۸ دستگاه اتوبوس به خطوط اتوبوسرانی قزوین اضافه می کند.

وی می‌گوید: نوسازی ناوگان اتوبوسرانی به سیاست‌های دولت و تأمین منابع آن بستگی دارد؛ تا زمانی که تأمین یارانه‌های مربوط به نوسازی توسط دولت محقق نشود، شهر و شهرداری امکان نوسازی را در این زمینه نخواهد داشت.

تقوی، میزان اعتبار در نظرگرفته شده برای ناوگان حمل و نقل عمومی شهری قزوین در سال‌جاری توسط سازمان اتوبوسرانی را ۶۰ میلیارد تومان عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: آخرین زمان اتوبوس‌های تحویل داده شده به این سازمان در سال ۹۵ و شامل ۵۰ دستگاه اتوبوس اسکانیا است.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی قزوین تصریح می‌کند: با اقدامات صورت گرفته، اتوبوس‌های فرسوده این ناوگان که به دلیل کمبود تجهیزات و مشکلات فنی غیر فعال شده بودند، در تمامی محورهای شهری به شهروندان خدمات ارائه می کنند.

تقوی با بیان اینکه ۱۰ جایگاه شارژ کارت در قزوین فعال است، می‌گوید: جایگاه‌های شارژ کارت بلیت اتوبوس در قزوین در پایانه دانشگاه بین‌الملل، پایانه، سرداران، نادری، سعدی، دروازه رشت، مینودر مستقر است و حدود ۲۰ فروشگاه بزرگ به‌ عنوان عامل شارژ کارت بلیت شهروند، همه‌روزه از ساعت ۶:۳۰ دقیقه صبح الی ۸ شب آماده خدمت‌رسانی به شهروندان قزوینی هستند. همچنین بر اساس سیاست های توسعه پایدار شهری، شهروندان می‌توانند از طریق نصب نرم‌افزار paypad بر روی گوشی همراه خود، شهروند کارت خود را شارژ کنند.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین بیان می‌کند: ارائه خدمات به شهروندان در حین استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی تاثیر بسزایی در افزایش مشارکت شهروندان و اقبال آنان به استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی دارد و در همین راستا، در تلاش هستیم با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در ناوگان حمل‌ونقل عمومی، سطح کیفیت خدمات‌رسانی را افزایش دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *