از ایده تا محصول؛ وقتی که با علم، ناممکن، ممکن می شود
علم نه تنها هر ماه، هفته، روز بلکه هر ساعت و دقیقه در حال رشد و توسعه است، لذا لحظه ای عقب ماندن از علم سبب می شود که پیشرفت یک فرد، گروه، سازمان و کشور متوقف شود. همواره همگام بودن با علم روز از عوامل اصلی موفقیت است و در این راستا است که بازدهی بالا می رود و ضرر و زیان به حداقل می رسد.
تمامی افراد در هر شغل و سازمانی، نیازمند آموزش و یادگیری علوم جدید هستند و این آموزش و یادگیری باید به صورت مستمر و دائمی باشد تا افراد و سازمان ها از مسیر رشد و پیشرفت دور نشوند.
در بسیاری از موارد برای افراد و سازمان ها ضرورت دارد که با نگاه آکادمیک ایده ها را از ذهن به عین برسانند و این ضرورت تنها در سایه آموزش صحیح و علمی صورت می پذیرد. آموزش ها می تواند در هر سطح و سنی باشد. این آموزش ها را می توان از دوران نوجوانی و جوانی و زمانی که هنوز وارد سازمانی نشده ایم، می توان یاد گرفت و یا زمانی که در سازمانی فعالیت داریم برای عارضه یابی و بهبود کسب و کارها می توان تحت آموزش قرار گرفت به اصطلاح «ماهی را هر وقت که از آب بگیرند تازه است».
الهام هدایت که دکترای مدیریت بازرگانی، گرایش بازاریابی دارد و استاد دانشگاه است، به همراه تیمی که تشکیل داده است با همکاری پارک علم فناوری و سازمان رشد و فناوری دانشگاه آزاد، گام مهمی را در جهت آموزش نوجوانان، جوانان، معلم ها، استاتید دانشگاه و پرسنل سازمان ها برداشته است تا هم ایده ها به مرحله تجاری سازی برسند و هم این که عارضه یابی و بهبود کسب و کارها صورت بپذیرد و در نهایت فاصله وضع موجود با وضع مطلوب کوتاهتر شود.
پیام شهر در این شماره، با مسوول تیم هدایت، گفت و گویی را انجام داده است تا از نزدیک با نحوه کار این تیم و مشکلات و مسائل پیش روی آن آشنا شویم.
- خانم دکتر هدایت! هدف و محور فعالیت تیم تحت نظرتان چیست؟
گروهی که به عنوان “هدایت” تشکیل یافته، در واقع مانیتورینگ محور است؛ بدین معنی که راهنمایی ها و جهت دهی های لازم برای کسب و کارها و هنرجویان ارایه می شود در این مسیر با آموزش ها و توانمند سازی، افراد مهارت لازم برای رسیدن به اهداف شغلی را به دست می آورند.
عارضه یابی و بهبود کسب و کارها از جمله حوزه هایی است که تیم ما ورود کرده است، بر این اساس با رفع عارضه های یک سازمان نحوه رسیدن به شرایط مطلوب ترسیم می شود.
یکی دیگر از اقدامات ما، برگزاری دوره های آموزشی برای نوجوانان و جوانان است که در این کلاس ها به شرکت کنندگان، نحوه دسته بندی ایده ها و خلاقیت و تیم سازی آموزش داده است. بر این اساس به صورت انتزاعی تبدیل ایده به محصول امکان پذیر می شود و با توجه به آن، جریان درآمدی و ساختار هزینه ها و ارزش پیشنهادی و مزیت رقابتی نسبت به گذشته ارزیابی می شود؛ در واقع بوم کسب و کار به صورت تیمی تکمیل می شود.
در دوره های استارت آپی، همچنین شرکت کنندگان جوان و نوجوان توانایی جست و جو را فرا می گیرند تا از بود و یا نبود چنین ایده و محصولی که به ذهنشان رسیده است آگاهی پیدا می کنند و همچنین برخی از طرح ها نیز ممکن است که قابلیت اجرا شدن نداشته باشند و این موارد هم آموزش داده می شود که باید جوانب را به صورت کامل بسنجند که چه بسا ضرر و زیان اجرای طرح از بیشتر باشد.
بخش جذاب مربوط به فعالیت ما در طراحی محصول است، یعنی هرکسی که در کلاس های آموزشی، ایده دارد آن را عنوان می کند و طراحی محصول را با تیم تخصصی که داریم انجام می دهیم؛ یعنی نمونه عملی ساخته می شود تا کارآیی آن سنجیده شود و بعد قالب سازی و تولید انبوه صورت می گیرد. در واقع ایده ها به محصول تبدیل می شود؛ در این مسیر اگر حمایت از طرف سازمان ها صورت گیرد، در نهایت محصول وارد بازار می شود، در مواردی نیز تیم ما برای حمایت از ایده ها سرمایه گذار داخلی یا خارجی پیدا می کند.
- در زمینه تبدیل ایده به محصول دستاوردی داشته اید؟
در دوره های استارت آپی که در پارک علم و فناوری و یا مرکز رشد دانشگاه آزاد برگزار کرده ایم و یا رویدادهایی که با حضور دانش آموزان و دانشجویان استان های مختلف برگزار شده است، ایده های ارائه شده، بعد از داوری در صورت داشتن قابلیت اجرا به محصول تبدیل شده اند.
در بسیاری از موارد ایده های ارائه شده نشات گرفته از نیاز شرکت کنندگان بوده است، بدین معنی که اگر دانش آموز یا دانشجویی با مشکل و نیازی مواجه می شد، بر اساس آن ایده ای را ارائه می داد. برای نمونه یکی از شرکت کنندگان مادربزرگی داشت که در بستر بیماری بوده که نشست و برخاست وی دشوار بوده است که بر اساس ایده نوه اش، تخت خوابی ساخته شد که مشکل وی برطرف شد؛ این ایده و محصول به بسیاری از شرکت های خدماتی و فروشنده محصولات پزشکی و طبی معرفی شد که استقبال زیادی هم از آن شده است.
- مهم ترین مساله در عارضه یابی سازمان ها چه بوده است؟
از مشکلات و عارضه های مهمی که در بسیاری از سازمان ها وجود دارد این است که بین جایگاه، استعداد و تخصص، تناسب وجود ندارد؛ یعنی افراد با توجه به تخصص، توانایی و شرایطی که دارند، در سمت خود قرار نمی گیرند، لذا بازدهی کاهش پیدا می کند. برای مثال؛ کسی که سخنور خوبی است باید در جایگاه سخنگو قرار بگیرد یا کسی استعداد بازاریابی دارد، باید در جایگاه مربوطه باشد؛ بر این اساس در دوره هایی که برای نوجوانان و جوانان برگزار می شود، این مهم آموزش داده می شود؛ بر این اساس افراد فرا می گیرند که مسوولیت ها باید بر اساس توانانی و استعداد تقسیم شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که همواره در سازمان ها وجود دارد، مربوط به تشکیل تیم است؛ بیشتر افراد تمایل به کار انفرادی دارند؛ در دوره های استارت آپی که برگزار می شود، تیم سازی جدی تلقی شده و حتی از بازی ها برای اهمیت تیم سازی استفاده می شود؛ برای رسیدن به اهداف مورد نظر، ضروری است که تمام کار توسط یک نفر انجام نشود و وظایف باید تفکیک گردد. برای مثال؛ در یک سازمان لازم نیست که مدیر از جز تا کل به همه موارد رسیدگی کند، بلکه باید بخش های مختلف، به امور خود رسیدگی کنند.
تاکنون، برای حل مشکلات سازمان ها ایده عملی ارائه شده است؟
ایده ای که برای یک سازمان خاص داشته باشیم فراوان بوده است و حتی بسیاری از این ایده ها به مرحله اجرا رسیده، اما متاسفانه از طرح هایی که ارائه می کنیم، استقبال خوبی نشده است؛ با وجود این که در بسیاری از موارد، مسائل سازمان ها به صورت ریشه ای حل نشده و هنوز به اهمیت آموزش پی نبرده اند. برای مثال؛ طرح هایی در مورد محیط زیست از جمله پساب های صنعتی داشته ایم که نیاز به سرمایه گذاری داشته و به دلیل نداشتن سرمایه، تولید انبوه نشده است؛ برای اجرای بخشی از طرح ها هم به عنوان الزام باید سازمانی حامی آن باشد که در اولویت نبوده و کنار گذاشته شده است.
سخن آخر؟
در گروه ها و استارت آپها، شرکت کنندگان نوجوان و جوان با توجه به آموزش و آگاهی که داده می شود انرژی بالایی برای ارائه ایده ها به دست می آورند، ولی در ادامه به دلیل عدم حمایت، دچار ناامیدی می شوند. از مهم ترین دغدغه های ما این است که بعد از آموزش و آگاهی این افراد رها نشده تا دچار سرخوردگی نشوند که امیدواریم در این زمینه حمایت ها و پشتیبانی های لازم برای اجرای ایده ها و انبوه سازی انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید