اختصاص ردیف بودجه مستقل برای مناسبسازی در بودجه شهرداری قزوین
قزوین رتبه اول کشور در تعداد معلول را دارد. شهری با ششصد هزار نفر جمعیت که بیش از ۳۰ هزار نفر از جمعیتش را معلولان تشکیل میدهند.
قزوین در رده شهرهای بزرگ کشور نیست با اینحال رتبهدار تعداد شهروندان دارای معلولیت در کشور است. این رقم در مقایسه با شهرهای بزرگ و کلانشرها جای تأمل بسیار دارد.
دلایل بالا بودن آمار معلولان قزوین علاوه بر آنکه از جنبه جامعهشناختی جای بررسی دارد، از نظر دسترسپذیری و خدمات شهری نیز باید مورد رصد قرار گیرد.
این شهر بهعنوان مرکز استان و مقصد سفرهای ساکنان روستاها و شهرهای اطراف برای تأمین همه نیازهای کاری، درمانی، تهیه پوشاک و خوراک و… است؛ برای این ۳۰ هزار فرد معلولی که مانند هر شهروند دیگری هم نیاز و هم حق حضور در سطح شهر را دارند چه بستری آماده کرده است؟
به اینجای بحث که میرسیم، همه چیز به شهرداری مربوط میشود. به عبارت دقیقتر باید دید شهرداری این شهر در تمام سالهای گذشته برای تأمین خواستههای این تعداد از شهروندانِ دارای نیازهای ویژه چه تمهیداتی اندیشیده، برای تردد این افراد در سطح شهر، چه بستری فراهم کرده و جایگاه آنان را چگونه ترسیم کرده است؟
صحبت از ۳۰ هزار شهروندی است که علاوه بر نیازهای عمومی، نیازشان به مراکز درمانی همیشگی و دائمی است و برای این نیاز و البته همه ترددهای خود به سیستم حملونقل خاص نیاز دارند.
اما آیا این سیستم پاسخگوی نیاز همه گروههای معلولان هست؟ آیا نحوه پذیرش معلولان در مراکز درمانی شهر قزوین، مطبها، کلینیکها، آزمایشگاهها و همچنین مراکز خرید، ساختمانهای عمومی و… مورد نظارت دستگاه خاصی قرار دارد؟
تخصیص ردیف بودجه مستقل برای مناسبسازی در بودجه شهرداری
رئیس شورای اسلامی شهر قزوین از تلاش شورای ششم برای تخصیص ردیف بودجه مستقل برای مناسبسازی و دسترسپذیری شهری خبر داد.
علی فرمانی در گفتگو با پیامشهر گفت: در سیاستگذاری بودجه سال ۱۴۰۲ شهرداری قزوین، جلساتی به صورت مستمر داشتیم و تلاش کردیم تا برای تمام موضوعات مربوط به شهروندان با نیازهای ویژه بهخصوص در بحث مناسبسازی و دسترسپذیری ردیف بودجه مستقل اختصاص داده شود.
وی افزود: یکی از شاخصههای دوره ششم شورای اسلامی شهر قزوین دستیابی به شهری دسترس پذیر برای همه افراد در همه نقاط شهر است و افراد دارای معلولیت با تشکیل ۱۰ درصد از جمعیت شهر، شهروندان درجه یک این شهر به شمار میروند.
رئیس شورای اسلامی شهر قزوین با تأکید بر لزوم گنجاندن نیازهای افراد دارای معلولیت در برنامههای شهرداری، گفت: هدف شورای ششم در این دوره از فعالیت مدیریت شهری، حرکت به سمت و سویی است که بخشی از مشکلات شهروندان دارای معلولیت مرتفع شود.
فرمانی افزود: تلاش ما این است که در بودجه سال آینده شهرداری، سهم معلولان کامل محقق شود و شاهد حضور آنان در اجتماع و استفاده از ظرفیت این طیف در شهر باشیم.
این عضو شورای ششم شهر قزوین ادامه داد: هرچند شخصاً معتقدم توجه به نیاز شهروندان دارای معلولیت و ساختن شهرها بر مبنای اصول متناسب با نیاز آنها در کشور دیر آغاز شده و برای رسیدن به نقطه ایدهآل، زمان زیادی لازم است اما به هرحال شهرها باید خود را برای حضور این افراد و استفاده از توانمندی آنها آماده کنند.
وی همچنین با طرح این سوال که مگر میشود برای ۱۰ درصد از جمعیت شهر که به اعتقاد بنده، توانمندان این جامعه هستند و در عرصههای مختلف علمی، هنری، ورزشی و… میدرخشند، برنامه نداشت؟ تأکید کرد: مجموعه مدیریت شهری هیچ تفکیکی بین شهروندان قائل نیست و ما معتقدیم همه باید در کنار یکدیگر از ظرفیتهای شهر استفاده کنیم و معلولان نیز حق دارند برابر با سایرین به امکانات شهر دسترسی داشته باشند.
نماینده مردم قزوین در شورا همچنین توضیح داد: اولین اقدامی که در دوره فعالیت شورای ششم رخ داد، تأکید بر الزام مناسبسازی برای تمامی پروژههای شهری در مرحله طراحی و مطالعه است زیرا اگر در طراحی و مطالعه، ضوابط و مقررات شهرسازی را به مناسبسازی الزام کنیم، با هزینه کمتر، خدمات بیشتری ارائه خواهیم کرد و دیگر شاهد ایجاد ساختمانهایی با چندین پله، بدون رمپ و یا درهای ورود و خروج غیراستاندارد نخواهیم بود.
رئیس شورای شهر قزوین با بیان اینکه اقدامات انجام شده در حوزه مناسبسازی معابر خوب اما ناکافی بوده، ادامه داد: مقرر شده تا کمیته ایمنی و مناسبسازی از برجها، مجتمعها و سایر ساختمانهای سطح شهر بهمنظور رعایت اصول مناسبسازی بنا بر اولویت بازدید به عمل آورده و در صورت عدم رعایت موازین با مالکان ساختمانها برای نواقص مکاتبه کند.
وی با بیان اینکه دسترسپذیری، عمومیترین موضوع عبور و مرور شهروندان دارای معلولیت است، گفت: در این راستا تلاش کردهایم تا معابر شهری به ویژه مسیرهای دارای بیشترین تردد به صورت طولی مناسبسازی شود تا این افراد بتوانند بدون دغدغه و به راحتی در شهر تردد کنند.
فرمانی با بیان اینکه شهردای را ملزم کردهایم تا در طرحهای شهری نیازهای قشر معلول را در نظر بگیرد، ادامه داد: در این راستا اعضای شورا به صورت مستمر از طرحهای در دست اجرا به ویژه بوستانها که استفاده عمومی بیشتری دارد، بازدید میدانی بهعمل آورده و نواقص را گوشزد میکنند.
این مسوول گفت: بهعنوان مثال در بوستان چهار هکتاری مادر و کودک که در جنوب شهر در حال احداث است، برخی موارد و نیازهای معلولان نادیده گرفته شده بود که تأکید کردیم اصلاحات و تغییرات لازم در کاربری فضاها اعمال شود.
این نماینده مردم در پارلمان محلی همچنین اذعان کرد: شهرداری ملزم شده تا سرویسهای بهداشتی عمومی و ساختمانهای جدیدالاحداث را برای سهولت در استفاده سالمندان و افراد دارای معلولیت به توالت فرنگی تجهیز کند.
وی، حضور نماینده و مشاور امور معلولین شهردار در جلسات مناسبسازی استان را از دیگر اقدامات مجموعه مدیریت شهری در راستای توجه به مناسبسازی شهری خواند و گفت: در این جلسات نکات مهم مربوط به استانداردسازی و ایمنسازی شهر به همه اعضا یادآوری و اجرای آن در دستور کار قرار میگیرد.
- ضرورت تخصیص ۱۰ درصد از منابع به معلولان
رئیس کمیسیون مالی، برنامهریزی و سرمایهگذاری شورای شهر نیز بر لزوم نگاه ویژه به نیازهای افراد دارای معلولیت و تمرکز بر ساختن شهری دسترسپذیر برای همه تأکید کرد.
ولی چگینی ابراز داشت: ۱۰ درصد از جمعیت جامعه را افراد دارای معلولیت تشکیل میدهند، بنابراین ضرورت دارد ۱۰ درصد از منابع نیز به این گروه اختصاص پیدا کند.
وی ادامه داد: سال گذشته برای حوزه معلولیت بودجه خاصی در نظر گرفته نشد اما در بودجه ۱۴۰۲ شهرداری قزوین برای مناسبسازی ردیف مستقل منظور شده و امیدواریم این اقدام زمینهساز حرکتهای موثری در این راستا باشد.
رئیس کمیسیون مالی شورای شهر، افراد دارای معلولیت را توانمندانی خواند که در اثر بیتوجهی افراد و نهادهای مسئول از کیفیت زندگی چندانی برخوردار نیستند و به همین علت تلاشها برای رفع مشکلات این گروه باید دو چندان شود.
چگینی با اشاره به رایگان شدن حملونقل برای افراد دارای معلولیت، گفت: طبق قانون حمایت از معلولان، رایگان شدن سیستم حملونقل درون شهری برای این طیف از وظایف شهرداریهاست و هماکنون در شهرهای بزرگی مانند تهران و مشهد اجرایی میشود و امیدواریم در قزوین نیز به زودی شاهد اجرای این ماده قانونی باشیم.
- فقدان ردیف بودجه حلقه مفقوده حوزه مناسبسازی
یکی از فعالان حوزه معلولان بیان کرد: شهرداری در سالیان گذشته در تمام حوزههای مناسبسازی کموبیش اقداماتی بهعمل آورده اما نبود ردیف بودجه در این زمینه از تخمین نیازهای موجود، میزان پیشرفت طرحها، ادامهدار بودن فعالیت در این زمینه و.. پیشگیری کرده است.
محمدرضا هادیپور، نبود ردیف بودجه ویژه مناسبسازی و دسترسپذیری شهری را حلقه مفقوده اقدامات شهرداری در سالهای گذشته خواند و افزود: نبود ردیف بودجه مستقل برای این حوزه، کار در زمینه مناسبسازی را از حالت وظیفه خارج و به اقدامی مبتنی بر دلسوزی افراد تبدیل میکرد.
وی افزود: از همینرو اقدامات صورت گرفته متکی به خواست شخصی افراد و دارندگان اختیارات مدیریتی باقی میماند و چه بسا بسیاری از امور با تغییر مدیران نیمهکار رها شده و هرگز به سامان نرسیدهاند در حالیکه مناسبسازی نوعی دلسوزی نیست بلکه نص صریح قانون و برای همه شهرداریها الزامآور است.
- خوشحال اما منتظر
بههر روی شهردار قزوین بودجه سال آینده شهرداری را با در نظر گرفتن ردیف بودجه مستقل برای حوزه مناسبسازی تقدیم شورای شهر کرد. این اقدام که ظاهراً در برخی سنوات گذشته نیز مسبوق به سابقه است، جای خوشحالی دارد اما در کنار آن باید دید عزم شهرداری برای اجرا و تحقق این ردیف بودجه چقدر جدی است و تا پایان سال آینده چه میزان از شهر و کدام پروژهها بر این اساس استانداردسازی میشوند.
این پرسش، نگرانی و دغدغه هزاران شهروندی است که عموماً در تصمیمگیریها کلان مورد بیمهری و بیتوجهی قرار میگیرند، علیرغم وعدهها فراموش میشوند و در برنامههای نمایندگان خود در پارلمان محلی نیز جای داده نمیشوند.
از آنجا ترکیب تیم مدیران و معاونان شهرداری با اندکی تغییرات و جابجاییها تقریباً همان ترکیب حاکم در این مجموعه در سالیان پیش است بنابراین به نظرمی رسد پاسخ به این پرسش و تحقق خواستههای قشر معلول تنها به خواست و همت یک نفر وابسته است و آن یک نفر کسی جز شهردار نیست.
منتظر میمانیم تا پاسخ این مسأله را به بهترین وجه ممکن دریافت و البته در عمل مشاهده کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید