اتمام اولین رینگ شهری قزوین؛ اولویت معاونت فنی و عمران شهرداری
نقش پروژههای عمرانی همسو با نیاز شهر و شهروندان به عنوان یکی از ابزارهای لازم، در توسعه شهری بر هیچکس پوشیده نیست. بر همین اساس پروژههای عمرانی از مهمترین سازههای اجتماعی یک شهر رو به رشد تلقی میشوند و لحاظ کردن موضوعات کمی و کیفی آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
دراین میان کیفیت موضوع مهمی در اجرای پروژه های عمرانی شهر است و توجه به این مهم موجب افزایش نشاط شهروندی، حقوقشهروندی، پیشگیری از دوباره کاریها و همچنین کاهش هزینههای شهری میشود.
بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه شهری معتقدند؛ پروژههای عمرانی به مرور زمان، هویت شهر را می سازند؛ بنابراین دقت در مطالعات و طراحی پروژه های عمرانی شهر از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که پروژه های عمرانی به عنوان یک سازه اجتماعی همواره در معرض دید شهروندان هستند.
رعایت مسائل زیباسازی بر مبنای خلاقیت در کنار توجه به کیفیت و سرعت بخشیدن به اجرای پروژهها باید مورد توجه مسوولان مدیریت شهری قرار گیرد. شاید اگر یک ربع قرن پیش قزوین را با قزوین امروزی مقایسه کنیم؛ شاهد تغییرات ظاهری بسیاری باشیم. پروژههای عمرانی شهر قزوین طی ۱۵ سال اخیر باعث شده تا این شهر مینودری از فرم و بستر سنتی فاصله بگیرد و با رعایت استانداردها، امروز به یک شهر مدرن تبدیل شود.
افزایش سطح ساخت و ساز در شهر، پلسازی و بلندمرتبهسازیها در قزوین سبب شده تا شهر مینودری جزو ۶ شهر مطرح در مسیر توسعه باشد و همچنین برنامهریزیهای کلانی در بلند مدت داشته باشد. به گفته شهردار قزوین، سال ۱۴۰۱ سال اتمام پروژههای کوتاهمدت شهرداری است و باید دید معاونت فنی و عمرانی شهرداری قزوین در راستای تحقق عملی وعده شهردار چه عملکردی دارد.
در ادامه این مصاحبه گفتوگو خبرنگار پیام شهر با سید محمد علمی معاون فنی و عمرانی شهرداری قزوین را میخوانید.
لطفا وظیفه سازمان فنی و عمرانی شهرداری قزوین را شرح دهید؟
بخشی از عملیات عمرانی بزرگمقیاس شهر قزوین، به واسطه سازمان معاونت عمرانی شهرداری قزوین و بخش خرد پروژههای عمرانی شهر که بیشتر در غالب عملیات لکهگیری و آسفالت معابر، نصب و تعویض دریچه، مسائل مربوط به آبهای سطحی و سایر موارد اینچنینی میباشد، توسط مناطق و نواحی متصل و منفصل با نظارت این معاونت صورت میگیرد.
عملیات عمرانی در سطح متوسط همچون پارک های محله ای توسط پیمانکاران در مناطق و با نظارت مستمر معاونت عمرانی شهرداری قزوین صورت میگیرد. ۴۰ الی ۵۰ درصد پروژههای عمرانی در سطح متوسط با اعتبارات و حمایتهای پیمانکاران و ۵۰ الی ۶۰ درصد پروژهها، بسته به نوع قرارداد توسط معاونت عمران حمایت میشود. همچنین گفتنی است که شهرداری قزوین جزو معدود شهرداری هایی در سطح کشور است که آسفالت مورد نیاز خود را در داخل سازمان و از معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهیه میکند و کمترین میزان خرید آسفالت را از بیرون از مجموعه دارد.
- از اولویتهای سازمان فنی و عمرانی شهرداری قزوین برایمان بگویید؟
تقاطعها و شبکههای اصلی راهها از مهمترین پروژههای عمرانی شهر در سالهای اخیر است. همانطور که می دانید قزوین دارای طرح جامع ترافیک است و بر اساس این طرح می بایست، ۴۴ تقاطع غیر همسطح برای داشتن ترافیک روان به بهرهبرداری برسد که تعداد ۲۲ تقاطع به بهره برداری رسیده و راه اندازی ۲تقاطع شورا و ارنجک از دیگر پروژههای در دست اقدام این حوزه است.
درخصوص آخرین وضعیت از پروژه رینگ شهر توضیح بفرمایید؟
احداث رینگهای شهری، به عنوان یکی از عوامل توسعهزا در شهرها در بسیاری از شهرها صورت گرفته و این موضوع در قزوین نیز با تمام مشکلات و موانع خود در دست اجرا است. توزیع سفر از شمال به جنوب و شرق به غرب و برعکس آن از نکاتی هست که احداث رینگ در شهر را توجیه میکند. همچنین کاهش مدت زمان سفر، کاهش میزان آلایندگی ها بر اثر تردد خودروها و کاهش شلوغی در مراکز شهر از دیگر مزایای است که رینگهای شهری دارا هستند.
متاسفانه شهر قزوین پس از گذر چندین سال همچنان درگیر احداث رینگ اول ترافیکی خود است و موانعی که تاکنون باعث شده این پروژه به ثمر ننشیند؛ در حال رفع است. چندهزار میلیارد تومان برای احداث رینگ ترافیکی اول قزوین تملک و هزینه های ساخت و ساز صرف شده است.
تنها ۲ قطعه از پازل آن که یکی از قطعات تقاطع آیت اله ابوترابی و قطعه دیگر آن امتداد بلوار پیامبر اعظم به بلوار آیت باریک بین است، نیمه کاره مانده است و چنانچه این رینگ تکمیل شود ۱۸ کیلومتر مسیر روان به واسطه رینگ حاصل خواهد شد و شهروندانی که قصد دارند از شمال شرق قزوین یعنی میدان شورا به سمت ورودی دوراه همدان که جنوب غرب قزوین را شامل می شود، سفر کنند، دغدغه ای ندارند.
به توسعه شهر و نقش موثر حمل و نقل اشاره کردید، آیا شهرداری برنامه جدیدی برای احداث پیادهراه تازه ای در شهر دارد؟
احداث یک پیاده راه در کمربندی شرق شهر قزوین از برنامههایی است که شهرداری روی آن بر اساس تجربهای که در مسیر جاده سلامت محور باراجین کسب کرده، برنامه ریزی کرده است. تلاش کردهایم همسو با پروژه رینگ شهر، یک فضای پیاده با هدف ارتقای سطح سرانه ورزش همگانی برای شهروندان احداث شود و قصد داریم که این مسیر به جاده سلامت ارتباط داده شود. طول مسیر رفت و برگشت این پیادهراه ۲۰ کیلومتر است. طراحی این پیاده راه سلامت کاملآ تخصصی بوده و تمامی جوانب خدمات دهی به آن سنجیده شده است. همچنین در هر فاصله ۸۵۰ متری در طول این مسیر سرویس بهداشتی آقایان بانوان و معلولین، کیوسک اجاره دوچرخه و اتاق مادر و کودک لحاظ شده است.
- طرحهای عمرانی شهرداری تا چه اندازه پیوست زیست محیطی و گردشگری دارد؟
قطعا ۲ موضوع محیط زیست و جذب گردشگر از اولویتهای طراحی پروژههای شهرداری است. به عنوان مثال پروژه پیادهراه رینگ شهری، با اتصال به جاده سلامت و جانمایی آن، در کنار رودخانه ارنجک میتواند برای شهروندان جذاب و شهر از باب منظر شهری از کیفیت بیشتری برخوردار باشد.
همچنین فضایی به مساحت ۵ متر مربع حدفاصل پیادهراه و مسیر خودرو لحاظ شده و عملیات کشت و درختکاری آن در دست اقدام است. سعی شده درختان انتخابی از نوع درختان کم آب و همیشه سبز باشند. در نظر گرفتن این فضا مابین دو مسیر پیاده و سواره علاوه بر زیبایی منظر شهری، توجیه امنیتی نیز دارد. بهعنوان مثال؛ اگر یک شهروند در طی مسیر خدای نخواسته تصادف کرد این فضای سبز ممکن است شدت تصادف و آسیب به افراد پیاده راه کم و مهار نمایند.
سیستم روشنایی این پیاده راه به صورت ال ای دی و با کمترین مصرف انرژی و بیشترین روشنایی همراه است. در منتهی علیه شرقی این کمربندی نیز مجدداً ۵ متر با شیب یک به سه، پوشش گیاهی داریم که با روش آبیاری قطرهای غرقآب می شوند. شهر قزوین پروژههای عمرانی و محیط زیستی بسیاری دارد که تا چند سال آینده مسیر توسعه شهر را تغییر میدهند.
در شمال کمربندی و رینگ شهر نیز یک رشته قنات وجود دارد که در تلاشیم تا با اصلاح و بازسازی آن، جریان آب قنات را برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم. این کمربندی بالغ بر ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و چنانچه تملک یک قطعه از این پروژه در کتاباد، صورت گیرد؛ سعی می کنیم فاز نخست آن را تا بلوار پیامبر اعظم هرچه زودتر به بهرهبرداری برسانیم و فاز دوم این رینگ شهری را که حدفاصل پل ولایت تا پل آیتاله ابوترابی است تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری برسانیم.
- صحبت از پروژه های عمرانی و محیط زیستی شد، به صورت نمونه به یکی از این پروژه ها اشاره میکنید؟
یکی دیگر از پروژههای کلان و محیط زیستی، معاونت عمرانی شهرداری قزوین، پروژه مخازن است که در بوستان ملی باراجین در حال احداث است. ۱۳ عدد مخزن برای پارک پیشبینی شده و این پیش بینی بر اساس مجوز حقابه شهرداری از رودخانه های فصلی میباشد. از این تعداد مخزن یک مخزن با نام اختصاریR1 به بهرهبرداری رسیده و مخزنهای R34 و R54 از دیگر مخازنی هستند که اجرای آنها در دست اجرا است. از خصوصیاتی که این مخزنها دارند میتوان به جایگذاری آنها در خطالقعر درهها و فضاهایی باشد که امکان جمع آوری آنها از نزولات آسمانی وجود دارد.
بر اساس بررسی های صورت گرفته این مخازن، علاوه بر جنبه گردشگری، تاثیر بسزایی در صرف جویی آب دارد. باید اعتراف کنم؛ چنانچه مخزنR1 در سال گذشته احداث نشده بود، قطعاً در سال جاری با کمبود آب چشمگیری مواجه میشدیم و چه بسا بسیاری از درختان به نابودی کشیده میشد.
آبشار و ساحل مصنوعی از دیگر خدماتی است که در پروژه مخازن برای قزوینی ها دیده شده که می تواند نقش موثری در توسعه گردشگری قزوین داشته باشد.
- درخصوص عملیات عمرانی بوستان بانوان در جنوب شهر توضیح بفرمایید؟
بوستان بانوان در جنوب شهر قزوین از دیگر پروژه های عمرانی شهرداری قزوین است که سعی شده در طراحی و اجرای این بوستان سیاستها و برنامهریزیهای اشتباه ۲ بوستان دیگر تکرار نشود.
وسعت این بوستان ۵.۴ دهم هکتار است و در حال حاضر بالغ بر ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تمام تلاشمان بر این است تا این پروژه در روزهای پایانی سال جاری به بهره برداری برسد.
همچنین شهرداری قزوین چندین پروژه عمرانی دیگر در دستور کار خود قرار دارد که فعلاً به صورت تئوری ارائه شده است.
- اگر امکان دارد اطلاعاتی از پل یادگار امام خمینی(ره) ارائه دهید؟
این پروژه از دیگر پروژه های عمرانی شهر است که به لحاظ ساخت و ساز عمرانی و اجرا، کارش به انتها رسیده و مقرر شده تا سایر خدمات زیرساختی آن از جمله روشنایی، توسط سازمان های دولتی مربوطه تجهیز شود و یکی از بهترین پروژه ها و شریان های ارتباطی شهر از شمال به جنوب پل یادگار امام خمینی (ره) است که از شمال به ورزشگاه بزرگ قزوین و شهرک عظیمه و از جنوب به دانشگاه و نمایشگاه بین الملل امام خمینی (ره) و محور شهید سلیمانی ختم میشود.
- عمران پروژههای فرهنگی، اجتماعی شهرداری به کجا رسیده است؟
پروژههای عمرانی طرح های فرهنگی شهر همچون ساخت و ساز فرهنگسراهای مختلف در نواحی متصل و منفصل شهری از دیگر برنامههای شهرداری است که در اصل، اجرا و احداث این فرهنگسراها با مناطق است و معاونت عمرانی شهرداری نظام نقش نظارت عالیه بر عملکرد مناطق را دارد.
در منطقه یک شهرداری، پروژه ستاد اقامه نماز در حال اتمام است و در منطقه ۲ شهرداری نیز، پروژه هایی همچون؛ ولایت سرتک، پارک شقایق ۲ و تئاتر شهر ازطرح های مهم شهرداری هستند. در خصوص پروژه تئاتر شهر هم، تمام تلاشمان را می کنیم تا این پروژه که یکی از مطالبات اهالی فرهنگ و هنر شهر قزوین است، تا پایان سال به بهرهبرداری برسد؛ سالن ورزشی باهنر و فرهنگسرای هادی آباد نیز از دیگر پروژه های عمرانی شهرداری منطقه ۲ قزوین است.
از جمله پروژههای عمرانی مربوط به شهرداری منطقه ۳، میتوان به تعریض جاده اسماعیلآباد اشاره کرد که بحث فنی و عمرانی آن رو به اتمام است و اگر چیدمان نیوجرسی آن صورت گیرد، بحث خطرسازی آن کاملاً مرتفع خواهد شد.
در بخش دیگر فرهنگسرای مینودر به عنوان بزرگ ترین فرهنگسرای درون شهری در دست احداث است و بازنگری آن عملیات طرح ریزی فاز دوم آن آغاز شده است و در بودجه سال ۱۴۰۲ برای آن ردیف اعتبار درخواست شده تا برای سال آینده به بهرهبرداری برسد؛ پل ورودی شهرک دانش به ناصرآباد نیز جزو مواردی بود که توسط شهروندان بارها مطالبه شده بود و اقدامات فنی و عمرانی آن توسط شهرداری منطقه ۴ در دست انجام است. مورد دیگر اینکه در منطقه گردشگری باراجین نیز یک سری اقدامات عمرانی توسط شهرداری صورت گرفته که از جمله آن میتوان به باغ موزه دفاع مقدس اشاره کرد. فاز یک این پروژه تا پایان سال جاری به بهره برداری می رسد و در افق سال ۱۴۰۲ تکمیل و بهره برداری آن دیده شده است. موزه دفاع مقدس یکی از پروژههای مشترک شهرداری با سپاه پاسداران است که مقرر شده بر اساس توافق نامه، المان ها و عناصر تزیینی این بنا بر عهده سپاه باشد. همچنین ساختمان اداری منطقه نمونه گردشگری با ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی از دیگر برنامه های شهرداری در این منطقه است.
دیدگاهتان را بنویسید